locationsMoja trgovina
user-profile
Moj profil

cart

Apartmani - Budžet od 80.000 kuna. Kako ga najpametnije iskoristiti?

Objavljeno: 2020-06-30 09:26:11
Kategorija: Blog

Boba Blašković,

novinarka, stilistica, urednica, art direktorica, osnivačica i glavna urednica Dbloga te dugogodišnja urednica D&D-a te magazina Gloria Dom. Jutarnji list, Gloria, Globus, Grazia, 24 sata, Budi.in, Telegram... samo su neki od medija s kojima je Boba godinama surađivala te surađuje i stekla ugled autoriteta i influencera u svijetu dizajna i interijera.

Boba Blašković je i partnerica u platformi O'snova - lifestyle & experience radionice, članica međunarodnog novinarskog žirija za najbolje hotele Villegiature awards, suvlasnica tvrtke za dizajn interijera Design House te strastvena ljubiteljica apartmana i putovanja. 

Svaki budžet, koliko god on bio velik, ako ga neracionalno i nekontrolirano trošimo, vrlo brzo postaje premalen. Koliko god se činilo 10.000 eura puno, zapravo taj novac vrlo se lako istopi i može vrlo lako biti premalen za adaptaciju interijera. Zato smo u suradnji sa stručnjacima napravili vodič za makeover apartmana prema budžetu. Već smo vam pisali o tome kako najučinkovitije iskoristiti budžet od 20.000 kuna te 40.000  kako bi promjene bile najefikasnije za uloženi novac. Danas pričamo o kompletnim adaptacijama apartmana i uopće isplativosti prevelikog ulaganja.

Naime, jedno od prvih pitanja je koliko novaca se uopće isplati ulagati u apartman, kako bi povrat investicije bio isplativ?

Odgovor nije jednoznačan. No, svakako treba naći balans između uloženog i dobivenog te ne potrošiti prevelik novac, nego ga uložiti uistinu mudro. Naime, empirijski gledano adaptacije interijera kreću se od 200 do 800-injak eura po kvadratu, a cijene ovise o vrsti ugrađene opreme, materijalima, namještaju, količini građevinskih radova, opsegu posla...

 

Uvođenje podnog grijanja, novi podovi, nova stolarija, zatvaranje lođe ili balkona... sve su to stvari koje jako dižu budžet, a zapravo se ne osjete toliko. Odnosno, gosti to ne percipiraju kao veliki benefit.

Naime, prva razlika između apartmana i stana za život je što se u tom prostoru ipak ne boravio 365 dana godišnje, tako da ne treba inzistirati na nekim skupim (nevidljivim) starima, nego se skoncentrirati na ono bitno - ono što gostima najviše treba.

Gosti će puno više percipirati i zamjeriti vam stari namještaj, neudobne krevete, škiljavo svjetlo i staru posteljinu, nego stare prozore, vrata, parket. Tako da na vašoj listi radova prvo zamijenite sve što je dotrajalo od namještaja i opreme s posebnim naglaskom na krevet, kauč, tekstil, asesoare te klima uređaj. Idući na listi neka je nova kupaonica, a zatim kuhinja. Upustite se u mijenjanje pločica, parketa, prozora, centralnog grijanja... tek ako budžet to sve dopusti.

Naime, odličan trik za sve one kojima budžet to ne dozvoljava, a trebaju osvježenje podova je da ih osvježe s bojanjem. Jedna kanta boje za podove košta 300-injak kuna, a zajedno s primjerom to je trošak od 700-injak kuna za površinu od 40 kvadrata. Novi laminat za istu tu kvadraturu stajao bi vas oko 6.000 kuna, pločice oko 8.000 kuna, parket oko 12.000, a svemu tome treba pridodati i rad majstora koji je ponekad i skuplji od samih materijala.

Kakve su cijene novih prozora? PVC je najjeftiniji i obično stoji oko 2-3 tisuće kuna po prozoru standardne veličine, no ako se svemu tome pribroje balkonska vrta, rolete, komarnici... cijena za vrlo prosječan apartman od 50-ak kvadrata se penje na 20.000 kuna, a dvostruko više u slučaju da su prozori drveni ili aluminijski.

Dvadeset po dvadeset i vrlo lako dolazimo do toga da nam je budžet premalen za sve što bi trebalo obnoviti. Zato je naš savjet da si rasporedite troškove te da napravite plan ulaganja. Krenite s najvidljivijim stvarima, a iz godine u godinu obnavljajte i one druge dijelove te podižite kvalitetu. Vašim redovnim gostima bit će jako drago kada vide da svake godine nešto promijenite i poboljšate. Naš savjet je da  svake godine uložite dio dobiti u redovno održavanje apartmana i kupovanje nekih sitnica koje će podići prostor.

Novi prekrivači, novi tepisi, jastuci, atraktivna fotelja... sve to nije veliki trošak, nego ulaganje, a jako će podići prostor i dati vašim gostima jasan znak da vam je stalo do njihove udobnosti.

Evo našeg prijedloga namještaja i detalja koji vam ulaze u budžet od 80.000 kuna

Prijavite se na besplatni newsletter

kako bi uvijek bili u toku sa najnovijim akcijama i ponudama!