locationsMoja trgovina
user-profile
Moj profil

cart

Dovedite Provansu u svoj vrt

Objavljeno: 2022-03-29 14:38:22
Kategorija: Blog

 

Provansalski vrt je čaroban prostor koji miriše na lavandu, svježi ružmarin i aromatičnu majčinu dušicu. To je ugodno, idilično i izuzetno atmosfersko mjesto odmora i opuštanja. Prostor koji zrači pozitivnom energijom, u kojem možete pronaći mir, ravnotežu i sklad.

Popločane kamene staze, očuvane u prigušenim bojama, glinene posude, viseće mreže i ljuljačke koje se protežu između stabala, drvenog namještaja ili namještaja od ratana, samo su neki od elemenata uređenja provansalskog vrta.

Ako vas zanima kako da se vrt uredi u provansalskom stilu, potičemo vas da pročitate članak. Pomoći ćemo vam kako bi stvorili čarobnu atmosferu Provanse u vašem vrtu. Pogledajte koji će se setovi vrtnog namještaja, elementi male vrtne arhitekture, biljke, pribor i dodaci savršeno uklopiti u stil.

Da li je provansalski stil ono što želite u blizini svoje kuće? Ako je, ovo je pravi trenutak da krenemo u avanturu stvaranja provansalskog vrta!

 

Provansalski stil — porijeklo

 

Provansalski stil potječe iz sunčanog juga Francuske, gdje na nepreglednim poljima cvjetaju dugi redovi lavande, u vrtovima miriše aromatično bilje, a uske kamene ulice nose se s vremenom, čineći život sporijim i mirnijim. Ovo šarmantno geografsko područje već je godinama turističko odredište, a njegova klima prenosi se u interijere kuća, vrtova i balkona širom svijeta.

Iako je Provansa srce Francuske, njezini vrtovi ni na koji način ne nalikuju onima tipično francuskim, čija je karakteristična značajka iznimna simetrija, ponavljanje i red.

U provansalskom vrtu nema mjesta za savršeno obrubljene živice i redove, zamršene cvjetne gredice, savršeno sastavljene i njegovane cvjetnjake, pa čak i uličice. Ovo je seoski vrt, idiličan, pomalo divlji i na prvi pogled izgleda kao da je kaotičan. U ovom prividnom kaosu, međutim, postoji jedinstveni šarm koji pogoduje trenucima predaha i opuštanja.

 

 

Provansalski stil - značajke provansalskog vrta

 

Kako bi se uredio vrt u stilu Provanse, treba provjeriti koje su njegove glavne značajke i razlike. U uređenju provansalskih vrtova uzalud je tražiti kruti poredak, geometrijske cvjetne gredice i pretjerani sjaj. Ovdje je najvažniji prirodni teren, ležerna stilizacija i očuvanje idiličnosti u svakom detalju.

Vrt u provansalskom stilu je prepun gustog raslinja, popločan kamenim crijepom, vijugavim stazicama, ribnjacima i jezercima skrivenim u kutcima, intimnim vrtnim klupama, romantičnim vrtnim ljuljačkama, elementima od sirovog kamena, keramičkim vazama, keramičkim posudama i amforama. Sve to zajedno stvara stil i atmosferu Provanse.

U provansalskom vrtu naći ćete pomalo nasumično posađena stabla i grmlje, udoban vrtni namještaj ukrašen mekim jastucima u pastelnim bojama. Ova mirna shema boja pogodna je za odmor i odvajanje misli od svakodnevnih problema.

 

Boje u vrtovima u provansalskom stilu

 

Vrtovi u Provansi nisu blještavi, uzalud je u njima tražiti cvijeće intenzivne crvene, žute, narančaste i ružičaste boje. To, međutim, ne znači da paleta vrtnih boja ovdje nije dobra. Veliki vrt iz daleke Provanse impresionira kompozicijama u pastelnim nijansama ljubičaste, ružičaste, bijele i plave.

Iako u provansalskom vrtu nema određenih kontrasta, njegov raspored uopće nije dosadan. Naprotiv – zahvaljujući vještoj kombinaciji biljaka sa suptilnim pastelnim bojama i klimatskim elementima male vrtne arhitekture, možete stvoriti uistinu divan krajolik koji potiče blaženo opuštanje u okrilju prirode.

Da biste stvorili cjelovitu kompoziciju u provansalskom stilu, dobro je odlučiti se na prirodnost ne samo u biljkama, već i u materijalima koji su tu za ukrašavanje vrta u obliku namještaja, dodataka i tekstila.

 

Uređenje vrta u provansalskom stilu – savršeno mjesto za opuštanje

 

Provansalski vrt je zona koja bi po definiciji trebala stvoriti idealno mjesto za opuštanje, odvojeno od vanjskog svijeta, stvarajući carstvo mira i tišine kod kuće. Prije nego što razmislite o uređenju, namještaju i dodacima, pobrinite se za najbolju moguću pripremu terena za vrt. Možda ćete doći u iskušenje da zasadite visoku živicu ili gusto grmlje koje će vam jamčiti privatnost i tišinu. Ne pokušavajte ih previše ravno podrezati, provansalski vrt bi poput seoskog vrta, trebao biti prirodan i pomalo divlji. Nakon što organizirate cijeli prostor, može se početi uređivati.

 

 

Vrtni namještaj u provansalskom stilu

 

Kao što smo već spomenuli, provansalski vrt je mjesto u kojem prevladavaju prirodni materijali što je vrijedno zapamtiti pri odabiru namještaja i vrtnog pribora. Ako je provansalski stil ono što želite održati tijekom cijelog uređenja, stavite drveni vrtni namještaj, obojen u bijelo ili namještaj od svijetlog umjetnog ratana, stiliziran na rustikalnom uzorku. Nemojte odabrati namještaj s modernim dizajnerskim oblicima, jer on iako je elegantan, neće pristajati u provansalski stil. Umjesto toga, potrebno je odabrati vrtne klupe, bezvremenske ljuljačke, udobne vrtne stolice obložene mekim jastucima.

Ako vam uvjeti i lokacija to dopuštaju, možda ćete doći u iskušenje da odaberete sjenicu ili vrtnu kuću. Ovakav element male arhitekture se može savršeno uklopiti u okvir provansalskog stila.

 

Vrt u stilu Provanse - najljepše biljke i ukras

 

Neosporna kraljica provansalskog vrta je lavanda. U vrtnim centrima možete pronaći razne vrste lavande, ali preporučujemo uskolisnu lavandu, koja je izuzetno otporna na različite vremenske uvjete tako da će zahvaljujući tome izvrsno napredovati u našoj klimi. Biljku je najbolje posaditi na vidljivim mjestima, jer stvara karakteristične provansalske gredice.

U provansalskom vrtu ne smijete zanemariti aromatično bilje, odnosno: ružmarin, mažuran, estragon, timijan, origano i peršin. Ako želite istaknuti herbarij, posadite bilje u većim skupinama u glinenim posudama. Da bi upotpunili svoj vrt, sjetite se onih manje popularnih biljaka. Odaberite cvjetnice kao što su: vrijesak, kadulja, purpurna ehinaceja, mačja dušica i ukrasne trave.

Dobro je urediti mjesto u vrtu koje će dati ugodnu hladovinu, osobito u vrućim, sunčanim danima. Gdje se sakriti od intenzivnih sunčevih zraka u vrtu u provansalskom stilu? Naravno, pod razgranatim drvećem i grmljem, a najpopularniji su: šimšir, stupasti grabovi, smreke, budleje i  puzavci.

Zapamtite da će vegetacija tipična za južnu Francusku bolje uspijevati na dobro osunčanim parcelama sa propusnim tlom, što će joj pružiti optimalne uvjete za razvoj.

Pažljivo odabrana stabla i grmovi, udoban vrtni namještaj, usklađeni dodaci i pribor u provansalskom vrtu odvest će vas ravno u francusku Provansu, gdje ćete osjetiti idilu ovog jedinstvenog mjesta.

Vrt u stilu Provanse izvrstan je prijedlog za ljude koji prije svega cijene ugodan odmor u intimnim uvjetima.

 

Za više inspiracije posjetite www.emmezeta.hr i pretplatite se na naš newsletter!

Prijavite se na besplatni newsletter

kako bi uvijek bili u toku sa najnovijim akcijama i ponudama!