locationsMoja trgovina
user-profile
Moj profil

cart

Stvorite vlastiti vrt u engleskom stilu - ideje!

Objavljeno: 2022-03-29 08:31:32
Kategorija: Blog

 

Engleski vrt karakteriziraju prekrasne boje drveća, grmova i divljeg cvijeća. Iznenađujuće, ovdje su naizgled nasumično posađene, slobodno rastuće biljke i ukrasni elementi. Možete naići na malu arhitekturu od drva ili male vrtne sjenice skrivene među puzavicama. Engleski vrtovi nisu pažljivo planirani, ali ne stvaraju osjećaj kaosa i nedosljednosti. U njima postoji potpuna kreativna sloboda, iako svaki element ima svoje mjesto i značenje. Vrt u engleskom stilu pomalo je romantično mjesto dizajnirano u skladu s prirodom, daleko od gužve, vreve i svih pravila. Pitate li se kako urediti vrt u engleskom stilu? U ovom članku ćemo vam reći što je vrijedno uzeti u obzir da biste stvorili vrt u engleskom stilu vlastitim rukama!

 

Odakle su došli engleski vrtovi?

 

Engleski vrt ima svoju povijest koja datira iz starih vremena. Prvi aranžmani u ovom stilu mogli su se vidjeti početkom osamnaestog stoljeća, a interes je stalno rastao. Nastali su kao alternativa popularnim francuskim i japanskim vrtovima, koji su se odlikovali redom i poretkom. Počele su tražiti druge mogućnosti osim simetrije i geometrijskih oblika, što je nesumnjivo zahtijevalo mnogo rada, kako u njihovom stvaranju, tako i u održavanju besprijekornog stanja. U engleskom stilu je vrt stoga lišen ravnih linija, simetričnih rasporeda i geometrijskih uzoraka karakterističnih za francuske vrtove. Njima je oduvijek dominirala asimetrija i sloboda, osobito bujna, neograničena vegetacija.

 

Kako izgleda engleski vrt?

 

U engleskim vrtovima nema potpuno ravnih površina s ravnomjerno pokošenom travom. Ovdje prevladaju prirodna područja, koja se nježno uzdižu i padaju. Ako sanjate o engleskom vrtu i želite si ga urediti, nemojte izravnavati područje, možete čak i napraviti umjetne brežuljke koji će obogatiti prostor. Odustanite od uredno porezanih redova ili geometrijskih nasada. Odaberite drveće, cvjetnjake, prirodne živice, velike travnjake i prekrasne livade. U engleskom vrtu staze su prekrivene kamenjem, drvom ili šljunkom i vrludaju između biljaka, a pored njih namještaj ili vrtne klupe. Ovdje ne bi trebalo nedostajati kutaka obraslih ružama, grmova, velikih travnjaka ili cvjetnih livada. Engleski vrt nije samo bujna vegetacija i nepravilne cvjetne gredice, već i dodaci – velike ukrašene tegle, skulpture, vaze, kutci s potokom, jezercem ili ribnjakom. Cijeli plan vrta trebao bi biti nepravilan i asimetričan, bez ravnih linija ili oštrih kutova. Ovdje su karakteristični mekani lukovi, nepravilni oblici i linije te slikoviti krajolici. Vaš mali engleski vrt trebao bi izgledati kao da ga je stvorila priroda, ili čak kao da je malo zanemaren, jer u prirodi nema kontrole nad izgledom stabla na livadi ili grma na rubu šume.

 

Vrt u engleskom stilu - kako odabrati biljke za engleski vrt?

 

Pitate li se koje elemente i biljke odabrati za uređenje engleskog vrta? Zapamtite da u vrtu ne smije nedostajati drveća i grmlja te veliki travnjak koji su osnovni element. Cvijeće je samo nadopuna cjelini i daje šarm vrtu. Biljke s lišćem raznih veličina kao i oblika, bez praznina između njih, kao u prirodi. Pored viših vrsta, neka budu niže, a pored njih biljke koje pokrivaju tlo, stvarajući prirodni krajolik. Provjerite koje vrste biljaka rastu na tom području, jer će takve biljke dobro primiti zbog iste vrste tla i brzo će rasti. Engleski vrt trebao bi izgledati prirodno.

 

Trajnice i bilje za engleski vrt

 

Trajnice su temelj engleskog vrta. Skupine trajnica se u ovakvom stilu lijepo uklapaju, tvore niske, pahuljaste nakupine između drugih biljaka, a isto tako su i zaštita od korova. Ovdje odaberite na primjer puzavu majčinu dušicu, pjeskaricu, sitni karanfil ili saxifraga. Ljeti i u jesen lijepo će procvjetati plavi karanfil, dvornik, žednjak ili karpatski zvončić. Među višim vrstama koje će obogatiti engleski vrt su maćuhice, ljubičice, tulipani, jaglaci, ljiljani i šafrani. Raspored vrta u engleskom stilu trebao bi uključivati bilje kao što su metvica, kamilica ili timijan.

 

Ruže u vrtu u engleskom stilu

 

Ruže koje se mogu pronaći u mnogim vrstama su kraljice engleskih vrtova, a cijene se prvenstveno zbog stalnog cvjetanja. Ovdje je vrijedno koristiti vrste takvih biljaka kao što su francuska ruža, damast ruža ili ruža od sto listova. Sve ove vrste imaju cvjetove svijetlo ružičaste boje i lijepo mirišu.

 

Biljke penjačice za engleski vrt

 

Vrt u engleskom stilu neće proći bez pergola, ograda i sjenica po kojima se penju razne vrste puzavica, a osobito razne vrste ruža penjačica. Osim ruža, u engleskim vrtovima lijepo izgleda i Clematis, koji dolazi u raznim vrstama, bojama i veličinama. Još jedna graciozna biljka je Orlovi nokti s izuzetno suptilnim čašicama, bijele, grimizne, žute i ljubičaste boje.

 

Mala arhitektura u engleskom vrtu

 

Engleski stil u vrtu, osim velikog broja grmova, obilježavaju i brojni elementi male arhitekture, kao što su skulpture, obelisci, vrtne dekoracije, sunčani satovi i prekrasne tegle s raznim biljnim kompozicijama. U alejama i obraslim klimatskim zakutcima nalazile su se klupe od drva. Ponekad su bili postavljeni cijeli setovi vrtnog namještaja. Važan element starih ukrasa engleskih vrtova bile su razne stilizirane zgrade, koje su trebale tvoriti ugodniju atmosferu. Izgledom su nalikovale srednjovjekovnim obrambenim zidinama, drevnim ruševinama ili čak gotičkim hramovima. U engleskim vrtovima bilo je i mnogo različitih elemenata vezanih uz vodu. Rado su bili viđeni prirodni ribnjaci i potoci, ali umjesto njih stvoreni su ribnjaci, fontane i kaskade različitih veličina. Kameni mostovi upotpunjavali su prekrasan krajolik.

Kao što možete vidjeti, briga o vrtu u engleskom stilu ne zahtijeva mnogo predanosti i trebala bi biti jednostavna za održavanje. Najbolje je pustiti biljke da se razvijaju onako kako žele. Engleski vrt je tu da uživate u ljepoti prirode, bez puno truda.

 

Za više inspiracije posjetite www.emmezeta.hr i pretplatite se na naš newsletter!

Prijavite se na besplatni newsletter

kako bi uvijek bili u toku sa najnovijim akcijama i ponudama!