locationsMoja trgovina
user-profile
Moj profil

cart

Evo prijedloga kako dizajnirati naturalistički vrt

Objavljeno: 2022-04-11 14:19:19
Kategorija: Blog

 

Najčešće je moderan vrt povezan s pažljivo oblikovanim cvjetnim gredicama ili ravnomjerno pokošenim travnjacima. Prostor dizajniran na ovaj način nesumnjivo je vrlo elegantan i njegovan, ali teško je osjećati se ugodno u takvom vrtu. Bježeći od gužve i vreve gradova i neprestanog rada, stilovi koji oponašaju divlju prirodu sada postaju sve popularniji u vrtovima. Vrlo ekološki i romantičan, pružajući utjehu za dušu može postati vrt u naturalističkom stilu. Ne mora biti kaotičan ili neuredan, unatoč činjenici da je uglavnom uređen zakonima prirode. Kako doći do dizajna naturalističkih vrtova? Odgovor pronađite uz našu pomoć!

 

Što je naturalistički vrt?

Naturalistički vrt lijepo se stapa s cijelim okolnim krajolikom. Vrlo često, ako postoji takva mogućnost, nema granica već se  povezuje s njim izravno. Bez obzira na godišnje doba, ovo je intrigantan vrt pun boja. Naturalističke aranžmane najlakše je uvesti na mjestima gdje vanjsko okruženje karakterizira mali utjecaj ljudske aktivnosti, osobito u prigradskim ili ruralnim područjima. Ovaj stil će isto tako izgledati savršeno na šumskim parcelama i uz livade. Dobro će funkcionirati na područjima koja se nalaze u ruralnom dijelu ili pored kuće negdje na periferiji grada.

U naturalističkim vrtovima priroda stvara prekrasne, fascinantne kompozicije, bujne šumarke, koji su također idealno sklonište za sve životinje. U takvom vrtu možete susresti ježa, guštera i vjevericu. To je idealan vrt za sve ljubitelje prirode. Glavna pretpostavka ovdje je  opuštanje u vrtu i stvaranje rajske klime, gdje ljudi i životinje žive u skladu jedni s drugima.

 

Planiranje naturalističkih vrtova

Stil takvog vrta nije prikladan za one koji vole profinjene detalje i savršene travnjake. Osnivanje vrta, kao i njega, nije zahtjevno, zato ga često biraju oni koji ne vole kositi, čupati korov ili grabljati. Radovi u naturalističkim vrtovima ograničeni su na diskretnu korekciju cjeline, a ostatak je uređen zakonima prirode. Naturalistički vrt koji je dobro dizajniran optički ostavlja dojam da je veći nego što stvarno jest. To možete postići pravilnim kombiniranjem sa susjednim krajolikom i sadnjom puzavica po ogradi. Na taj način možete čak i previdjeti granice parcele.

Najveći problem stvara raspored biljaka tako da se čini kao da su tamo same narasle. Najbolje je nadovezati se na prirodne biljne zajednice i lokalne krajolike. U ovom vrtu trebao bi postojati raznolik izbor biljaka kao što su velika stabla, grmovi, trajnice, jednogodišnje biljke, trave, pa čak i korovi . Osnovne značajke naturalističkog vrta su prije svega imitacija prirode, minimalan utjecaj čovjeka, vrlo jednostavan, slobodan oblik i sastav te bez jasnih granica parcele. Dominira jednostavna, ponekad i uobičajena vegetacija. Naturalistički vrt ima niske zahtjeve za tlom. Tlo je ovdje prihranjeno kompostom i gnojivom.

 

Izbor biljaka u naturalističkom vrtu

U naturalističkom vrtu biljke ne bi trebale rasti pojedinačno. Dobro ih je saditi u skupine, usklađujući njihovu visinu. Niske vrste trebaju biti na prednjem dijelu gredice kako bi se stvorile granice i popunile praznine, a više treba smjestiti u pozadinu. Na taj ćete način dobiti lijepu i urednu kompoziciju, te spriječiti prekomjerni razvoj korova. U naturalističkom vrtu, čak i ako su vaše omiljene biljke, trebali biste izbjegavati egzotične vrste. Najbolje je posaditi pouzdane vrste, dokazane sorte koje dobro uspijevaju u našoj klimi, kao i divlje biljke koje rastu u okolini.

Najpopularnije vrste koje se koriste u naturalističkim vrtovima uključuju: planinski pepeo,  stolisnik, divlje ruže, ljubičastu lisičarku, lavandu, paprati, kadulju, vrijesak, ukrasne trave. Od stabala treba preporučiti vrbe, breze, hrastove, bukve, brijestove i grabove. Ukrasno grmlje vrijedno pažnje su drijenovi, hortenzije, glogovi, kurika, jasmin, jorgovana, koraljni viburnum. Ovdje će se lijepo uklopiti i poljski mak - jednogodišnja biljka. Na taj način, u naturalističkom vrtu, dobivate cijeli presjek biljaka od najveće do najmanje. On može tvoriti močvaru, šumski vrt, može biti cvjetna livada, kamenjar ili kameni potok. Naturalistički vrt trebao bi imati travnjak, ali ne klasičan, već nalik šumskom proplanku ili cvjetnoj livadi. To je također alternativa koja svakako zahtijeva manje rada.  Ograde ćete obogatiti sadnjom grmlja i drveća, koje u susjedstvu raste kao divlje, stvarajući tako vrt s posuđenim krajolikom.

 

Osnovna pravila za uređenje naturalističkog vrta

Sastav bi se trebao nadovezivati na okolni krajolik, stapajući se s okolinom. Autohtone vrste koje se nalaze u susjedstvu kombiniraju se s vrtnim vrstama.
Izbjegava se geometrija i jasne granice, a slobodne linije koriste se pri oblikovanju cvjetnih gredica, travnjaka, staza. Usmjeren je na prirodne oblike, živice i grmolike biljke bez formiranih grmova. Pokošeni travnjak preporučuje se zamijeniti cvjetnom livadom za korisne insekte.
Najbolje je zamagliti vizualne granice vrta. Dojam prividnog poremećaja je važan, biljke treba zasaditi stepenasto, a gredice formirati tako da izgledaju prirodno.
Ukrasi za naturalistički vrt mogu biti veliko kamenje, velike stijene, pa čak i srušeni panjevi, koji mogu poslužiti kao cvjetnjak ili improvizirane klupe.

 

Mala arhitektura i ukrasi koji će obogatiti ovu vrstu naturalističkog vrta

Treba pamtiti da u naturalističkom vrtu treba dominirati prirodnost i prirodni materijali. Prilikom uređenja vrta nemojte stavljati plastične ukrase, sofisticirane vrtne skulpture u svijetlim bojama i plastični namještaj, jer to može poremetiti cijeli koncept vrta. Mnogo bolje rješenje za obogaćivanje izgleda su izvorni detalji prirodnog kamena i zanimljivo oblikovani korijeni. Vrtne sjenice, ograde, vrtni namještaj trebaju biti izrađeni od prirodnih materijala. Šiblje je ovdje dobrodošlo, kao i drvo u prirodnoj boji. Na tlu, staze od kamenih ploča, staze od prirodne opeke, ili od krugova izrezanih od stabala.

Ako prilikom postavljanja naturalističkog vrta slijedite zadana pravila, onda kasnije na njegovo održavanje nećete trošiti puno vremena. Sama priroda će se o tome savršeno pobrinuti. To će vam dati više vremena za odmor, uživanje u prirodi i prekrasnom, šarenom cvijeću i pjevu ptica.

Za više inspiracije posjetite www.emmezeta.hr i pretplatite se na naš newsletter!

Prijavite se na besplatni newsletter

kako bi uvijek bili u toku sa najnovijim akcijama i ponudama!