locationsMoja trgovina
user-profile
Moj profil

cart

Hit nadolazećeg ljeta – vrt u etno stilu! Provjerite kako ga urediti!

Objavljeno: 2022-03-16 16:43:42
Kategorija: Blog

 

Nadolazeća sezona donosi mnogo zanimljivih rješenja za uređenje vrta koja inspiraciju crpe iz prirode, tradicije, modernog boho i eko stila. Etno stil – pratit će nas tijekom cijelog ljeta, kako u uređenju vrta, balkona tako i terase.

Za one koji cijene odnos s prirodom i rado dodaju njezine elemente u dekor, pripremili smo članak posvećen uređenju vrta u etno stilu. Upoznat ćemo vas s glavnim pretpostavkama Etno stila i predložiti kako ih uvesti u vaš vrt da biste stvorili jedinstvenu, elegantnu cjelinu, koja zrači toplinom i pozitivnom energijom.

Ako želite da vaš vrt ima jedinstvenu atmosferu, upotrijebite nekoliko dokazanih savjeta koje su pripremili naši stručnjaci. Stvorite zonu opuštanja u Etno stilu zajedno s nama!

 

ABC etno stila

 

Kako najjednostavnije definirati etno stil?

Zamislite čovjeka koji je cijeli svoj život posvetio dugim putovanjima. Iz najudaljenijih krajeva svijeta donio je jedinstvene suvenire, jedinstveni, tradicionalni namještaj, skulpture, ukrase, tekstil, nakit, keramiku pečenu prema staroj domorodačkoj tradiciji od strane starosjedilaca, jednom riječju, to što je povezano s kulturom određene regije. Svi ovi predmeti izloženi u unutrašnjosti kuće, stana ili vrta stvaraju stil koji se naziva - Etno.

 

Kratka povijest etno stila

 

Izraz Etno dolazi iz grčkog "ethnos" i čvrsto je upisan u povijest i kulturu starih Grka. "Etnos" – pleme je bilo na neki način suprotnost "polisu" - odnosno grada-države. Kulture koje su nastale dalje od razvijenog polisa nazivale su se "etnosom". Baš iz kulture drevnih plemena inspiraciju crpi etno stil.

Stilizacije u etno stilu snažno se odnose na narodne, plemenske i seoske motive. Onih koji još nisu pogođeni stigmom globalizacije, modernosti i umjetnosti.

U njemu se pojavljuju ukrasi po uzoru na narodnu umjetnost, geometrijski oblici i boje izravno iz tradicionalnog veza.

Slijedeći ovaj put, Etno stil može se opisati kao kulturni mish-mash koji crpi inspiraciju iz različitih dijelova svijeta.

Unutar granica stila nalazi se i naša obiteljska kultura, osim toga i ona iz udaljenih kontinenata. Tu je mjesto za kulturu Afrike, Amerike i Australije. I upravo je to najljepša stvar u etno stilu – oslanja se na ono što je često temelj određene kulture i zajednice. Vjerojatno je zbog toga vrtna arhitektura sve više prožeta etno stilom.

 

Etno stil u uređenju interijera kuća i vrtova

 

Na prvi pogled, etno stil može biti nalik dobro poznatom i omiljenom Boho stilu, koji se također odnosi na prirodne motive i materijale. Boho stil je snažno povezan s prirodom, a nešto manje s kulturom i tradicijom, i to je značajka koja razlikuje oba stila.

U etno stilu možemo susresti mnoge prirodne materijale kao što su drvo, lan, šiblje, ručno tkani prekrivači, karakteristične regionalne skulpture i keramički proizvodi. Boje koje karakteriziraju Etno stil u velikoj su mjeri prirodne boje zemlje, odnosno nijanse bež, boje pijeska, gline, maslinasto zelena ili ugljeno crna. To su također raznobojni afrički ili meksički uzorci, karakteristični za određenu kulturu.

Etno stil inspiraciju crpi iz bogatstva i raznolikosti kultura cijeloga svijeta. Idealan je prijedlog za ljude koji vole duga putovanja i žele prenijeti ovu čarobnu atmosferu dalekih zemalja u unutrašnjost svojih domova i vrtova.

Etno stil u uređenju stvara atmosferu afričke savane, meksičke hacijende ili indijskog tipija. Motivi iz svijeta prirode u stilu Etno smiruju i stvaraju jedinstvenu auru.

 

Etno stil samo za putnike?

 

Sada se postavlja se još jedno važno pitanje: je li Etno stil rezerviran isključivo za putnike? Apsolutno ne! Iako se zapravo odnosi na različite kulture i koristi bogatstvo njihovih tradicija, dostupan je svakome od nas. Trgovine namještajem danas nude tako širok izbor dekorativnih predmeta, da će svatko lako prenijeti etno klimu u unutrašnjost svog doma ili vrta.

 

Vrt u Etno stilu - čarobna zona opuštanja puna prirodnih materijala

 

Ako je vaš san vrt u etno stilu, odaberite prirodne materijale, originalni drveni ili pleteni vrtni namještaj i pribor koji će naglasiti stil. Razne vrste rukotvorina ovdje će odlično pristajati i bit će biser cijele stilizacije.

Etno stil je raznolikost uzoraka i boja, baza za takve teksture i materijale treba biti prigušena, mirna pozadina. I od nje treba započeti uređenje vrta. Prije nego što postavite dekoracije i ukrase u unutrašnjost vrta, upotpunite namještaj i osnovne elemente opreme.

Za uređenje vrta možete odabrati namještaj izrađen od materijala čiji se uzorci i boje odnose na afričku, indijsku ili aboridžinsku kulturu. Koristeći šarene motive, donijet ćete dašak svježine, radosti i dobre energije u unutrašnjost vrta. Oblici namještaja mogu se modernizirati i neprimjetno uklopiti s onim što je tradicionalno.

Bez obzira odlučite li se za cijeli set vrtnog namještaja ili samo nekoliko najvažnijih elemenata, nastojte da njihove boje budu prigušene. Uredite prostor za odmor u vrtu tako da njime dominiraju bijela, siva i bež. Namještaj u ovoj boji bit će savršena pozadina za etno dekoracije, ukrase i tekstil.

 

Namještaj od ratana, drva, pruća? Što je najbolje za Etno vrt?

 

Jedan od najkarakterističnijih vrtnih namještaja koji se savršeno uklapa u okvir Etno stila su vrtne fotelje, takozvane brazilske fotelje ili meksičke fotelje. Vrtne stolice poznate kao brazilske dolaze iz Južne Amerike, i izvedenica su klasičnih visećih mreža. Podrijetlo visećih, ljuljajućih sjedala može se naći u meksičkoj, venezuelskoj, indijskoj i brazilskoj kulturi. Udobna i izuzetno funkcionalna, brzo su stekla popularnost i trajno se smjestila u vrtovima, terasama, balkonima, kao i u domovima.

U Etno stilu, kao i u boho stilu, važna je prirodnost. Prilikom odabira vrtnog namještaja odlučite se za prirodne materijale. Odustanite od umjetnih, recikliranih proizvoda, plastike. Izbijeljeno ili staro drvo, kamen, šiblje i ratan pristajat će mnogo bolje. Na takvoj pozadini, dekoracije, tekstil i ukrasi izgledat će impresivno, a cijela stilizacija će biti dosljedna i autentična.

Bez sumnje, među etno dodatke, koji daju karakter interijeru, unoseći dašak delikatnosti i svježine, pripadaju sedefasti zvončići za vjetar. To je izuzetno atmosferski ukras, koji nježnim pokretom stvara umirujući zvuk.

 

Za više inspiracije posjetite www.emmezeta.hr i pretplatite se na naš newsletter!

Prijavite se na besplatni newsletter

kako bi uvijek bili u toku sa najnovijim akcijama i ponudama!