locationsMoja trgovina
user-profile
Moj profil

cart

Interijeri u stilu Hampton inspirirani morskom klimom

Objavljeno: 2022-07-07 10:22:22
Kategorija: Blog

 

Hampton stil predstavljaju elegantni interijeri, čija estetika nema mjesto samo u kući na plaži. Naprotiv, ništa ne stoji na putu da biste u svoj stan ili kuću uveli stil Hampton, ili barem njegov dio. Stan u kojem dominiraju mekane bijele sofe, s morskim ukrasima, učinit će da se svi ukućani i gosti, osjećaju opušteno. Uostalom, nema ništa ugodnije nego udobno sjediti s prijateljima u prostrano uređenom dnevnom boravku. Osim toga, školjke, koralji, kamenje ili zamršeno pleteno brodsko uže vratit će sjećanje na ljeto i bezbrižnost. Što karakterizira interijer u ovom stilu i kako urediti interijer u stilu new Hampton? Imamo odgovore na ova pitanja!

 

Stil Hampton – naziv stila i podrijetlo

 

Stil Hampton je jedan od najomiljenijih stilova današnjice, a ime mu dolazi od ekskluzivnih primorskih odmarališta koji su smješteni u gradovima East Hampton i Southampton uz obalu Long Islanda na sjeveru New Yorka. Tu bogati Njujorčani i svjetske filmske zvijezde provode ljeto. Stanovnici Manhattana, inspirirani tim stilom, počeli su uređivati svoje kuće za odmor u duhu tog stila. Osim toga, fotografija iz filma s Diane Keaton i Jackom Nicholsonom "Better Late Than Later", gdje je dnevni boravak junakinje uređen u stilu Hampton, učinila je da je ovaj stil dobio gomile pristaša širom svijeta i još uvijek ne gubi na popularnosti.

 

Karakteristike stila Hampton

 

Stil Hampton kombinira eleganciju i bogatstvo koristeći neutralne boje koje se odnose na morske plaže. Kako je stil rođen u ljetnikovcima bogatih, trebao bi prije svega nuditi udobnost, luksuz i ekskluzivna iskustva. Luksuz, međutim, ovdje nije očigledan, već je diskretan i ukusan.

U prostorijama u stilu Hampton, koriste se rolete umjesto teških i tamnih zavjesa, a svijetle boje koje se u njima koriste čine ga vrlo prostranim. Tipično za stil je suprotstavljanje različitih konvencija uređenja interijera. Na vrlo ležeran, koherentan i atraktivan način, ovdje se kombiniraju klasika s art deco, s njujorškim stilom i rustikalnim elementima. Tako raznolik spoj modernog Hamptona stvara jedinstveni dizajn koji potiče opuštanje.

Karakteristična značajka su udobne sofe, fotelje i kauči pogodni za opuštanje, i veza sa morskim stilom pomoću elemenata kao što su užad, sidra i tkanine s bijelo i plavim prugama. U kućama dominiraju prirodni materijali. Na podu se pojavljuje bijeljeno drvo, ali i na oblogama zidova i stropova prostorija ili na namještaju u obliku fronti. Plemenite sirovine poput mramora, lana, vune i mjedi, također su rado korištene koriste u Hampton stilu.

 

 

Interijeri u stilu Hampton – boje
 

U interijerima u stilu Hampton, baza su svijetle boje. Odabirom čistih ili kremasto bijelih boja i interijeri će biti svjetliji i optički veći. Također, svi tonovi plave boje, od nježne nijanse neba, do tamno plave, boje olujnog oceana pristajat će tim interijerima. Najčešće se javljaju u ulozi dodataka, kao uzorci na jastucima, vazama i porculanu. Ovdje se često biraju i bež, svijetlosmeđe, krem, boje prirodnog drva i hladnije svijetlosive boje, a poželjno je prirodno drvo koje se ističe na svijetlim bojama zidova i namještaja.

 

Namještaj u stilu Hampton
 

Namještaj i u Hampton stilu karakterizira visoka kvaliteta izrade. Koriste se plemeniti materijali kao što su drvo, metal, mramor, šiblje.

Najbolje pristaju modeli velikih dimenzija, bezvremenskog stila i neutralnih boja. Tu se moraju nalaziti velike, svijetle, mekane sofe i fotelje koje će lijepo ukrasiti jastuci s uzorkom i prekrivači. Uz takav set možete odabrati stolić za kavu od ratana ili drveni s elegantnim ostakljenim vrhom. U kredencima sa staklenim vratima možete izložit kolekciju porculana u bijeloj i plavoj boji. Pažnju će isto tako privlačiti veliki kuhinjski stol u kombinaciji s drvenim, ratanskim ili pletenim stolicama. Takve sobe izgledaju prostrane i ne opterećujuće.

 

Dodaci u stilu Hampton
 

Prestiž interijera u stilu Hampton povećava se dodacima od prirodnih sirovina, što ga čini ugodnijim. Ovdje će pristajati dekoracije od ratana, morske trave, pletenih košara, vunenih i jutenih tepiha, kao i lanenih i pamučnih tkanina. Na ogromnim kaučima Hampton savršeno će izgledati mekani prekrivači i jastuci s plavim uzorcima i mornarskim prugama.

Dodaci koji se koriste u interijeru u stil Hampton inspirirani su ljetovalištima - po mogućnosti jednostavni, ali elegantni. To mogu biti fotografije morskih krajolika na zidu, grane drveća, školjke, morske zvijezde, prekrasno kamenje, sidara, užad, pletene košare ili lampioni koji podsjećaju na svjetionik. Stolne i podne svjetiljke s klimatskim sjenilima nježno će osvijetliti interijer.

 

 

Dnevni boravak u stilu Hampton


 
Interijer dnevnog boravka u Hampton stilu ima prije svega udoban, bezvremenski oblik i svijetli set za odmor, koji čine zonu za opuštanje. Tu se mogu nalaziti fotelje i komode i ormarići s ukrasima u stilu art deco, stolovi i kredenci bogatih oblika. Kontrast će dati kolonijalni stolići, košare i sitnice u ruralnom stilu. Ne zaboravite na dodatke, kao što su tepisi i tekstil, koji će dnevnom boravku dati toplinu i domaću atmosferu. U dnevni boravak objesite tanke zavjese koje će propuštati svjetlost, ili pak stavite bijele žaluzine ili grilje.

 

Spavaća soba u stilu Hampton


 
Najvažniji element spavaće sobe je veliki krevet s visokim, tapeciranim uzglavljem. Iznad kreveta lijepo će izgledati ogledalo, galerija prigodnih fotografija ili slike uokvirene bogatim okvirima. Krevet obavezno mora biti ukrašen prekrivačem i brojnim dekorativnim jastucima. Ovdje će se uklopiti i pletene košare s dodatnim pokrivačima, komode od bijeljenog drva i vuneni ili juteni tepisi.

 

Kuhinja u stilu Hampton
 

Kuhinja u ovom stilu je vrlo prostrana. Namještaj se stilski nadovezuje na tradicionalne engleske kuhinje, obojen bojom bez sjaja, često ostakljen ili u stilu šejkera lišenih bez ikakvih ukrasa. Donji ormarići prekriveni mramornom radnom pločom i uz to ručke u obliku školjki ili klasičnih metalnih gumba.

 

Kupaonica u stilu Hampton
 

Uz staklenu tuš kabinu pristajat će samostojeća kada na lavljim šapama i jednostavan nadgradni umivaonik. Drveni namještaj s kamenom pločom. Uz to na zidovima elegantne keramičke pločice i drveni pod. Karakter interijera naglasit će pletene košare za kozmetiku.

 

Za više inspiracije posjetite www.emmezeta.hr i pretplatite se na naš newsletter!

 

Prijavite se na besplatni newsletter

kako bi uvijek bili u toku sa najnovijim akcijama i ponudama!