locationsMoja trgovina
user-profile
Moj profil

cart

Kako napraviti vodopad u vrtu?

Objavljeno: 2022-04-06 14:55:43
Kategorija: Blog

 

Proljeće je stiglo, uskoro će se vratiti dugoočekivane tople večeri, a dani će biti sve duži i duži. Za vrijeme toplih mjeseci mnogi ljudi sele svoj obiteljski i društveni život iz kuće u svoje vrtove. Zagrijani roštilj, drijemanje u visećoj mreži, ručak na otvorenom - odmor iz snova u vrtu nešto je što svima jako nedostaje. Međutim, topli dani se približavaju, pa je vrijeme da razmislite o ovogodišnjem zanimljivom uređenju vašeg vrta. Ako vam je do sada vodopad za vrt bio potpuno strana tema, a stalo vam je do vrta, na kojem će vam zavidjeti mnogi susjedi - pročitajte naš vodič. Provjerite kako vlastitim rukama napraviti vodopad od kamena.

 

Potrebni alati, proizvodi i materijali

Da biste napravili vodopad, potrebno je sljedeće:

- folije i ljepila za ribnjake,
- Prostirka od poliestera,
- fragmenti stijena za stvaranje obala,
- sitno kamenje / ukrasno kamenje,
- filteri za ribnjake,
- mort
- elastična cijev za vodu,
- pumpa za ribnjake,
- ukrasi za ribnjake.


Faze izgradnje ribnjaka

 

Oblikovanje terena

 

Kaskada zahtijeva pravilnu pripremu terena. Trebali biste u blizini spremnika za vodu oblikovati nasip. Poslužit će kao brdašce s kojeg će teći potočić. U nasipu morate izbušiti rupu za potok i napraviti nekoliko koraka / stepenica i kaskada. Stepenice bi trebale imati nježne kutove nagiba i šuplja mjesta za skupljanje vode. Ako je otjecanje vode previše naglo - folija će biti vidljiva. Stepenice s žljebovima stabilizirat će protok i učiniti da čak i kada odvojite izvor - male količine vode ostat će u udubljenjima cijelo vrijeme. Vaša kaskada treba biti izrađena praktički i estetski, sve elementi kao što su kabeli ili folija položite između cvijeća ili ukrasnih elemenata vrta (kamenje, lišće, figurice) tako da se ne vide. Zahvaljujući tome, vrtna kaskada bit će stvarno lijepa!

 

 

Priprema dna korita

 

Dno korita treba isprazniti, iz njega treba ukloniti biljke, korijenje, kao i kamenje. S druge strane, raširite podlogu na dnu, a na nju foliju prilagođen dizajnu ribnjaka. Folija bi trebala viriti izvan rubova potoka, kako bi se bolje formirao ribnjak. Foliju možete izrezati na komade kako biste preciznije pokrili dno. Međutim, zapamtite, da bi se fragmenti folije trebali preklapati.

 

Dovod vode

 

Ribnjaci moraju imati vodoopskrbni sustav. Uz potok morate iskopati kanal u koji ćete postaviti cijev za dovod vode. Pumpa omogućuje da voda dosegne vrh potoka. Ako planirate potopiti cijev na vrhu potoka, upotrijebite nepovratni ventil. Također možete postaviti kraj cijevi iznad površine spremnika. Tada se cijev može prekriti dekorativnim elementima ili većim šljunkom.

Oblaganje rubova potoka

Sljedeća faza je oblaganje rubova kamenom. Unutarnju stranu kaskade treba dodatno prekriti zemljom kako bi se stabilizirala konstrukcija. Voda se ne smije prelijevati izvan obala vašeg potoka. Kada uključite protok vode - provjerite je li obala pravilno osigurava spremnik. Ako voda teče neprikladnim tempom, prilagodite kut nagiba prema stvorenoj konstrukciji. Ribnjak bi trebao biti proporcionalan broju i veličini koraka koje ste napravili. Ako je kaskada preniska, a spremnik je dubok - nećete dobiti tako učinkovit rezultat.

 

Vrtne kaskade - pumpe za vodu i njihova ugradnja

 

Ako će vaš ribnjak biti opremljen potopnom pumpom, stavite je na najniže mjesto spremnika. Pumpa bi trebala biti element koji strši malo iznad dna tako da ne skuplja mulj i nečistoće. Ako će u vašem vrtu oko kaskade biti mnogo prašnjavog grmlja ili otpalog lišća drveća - opremite se pumpom za prljavu vodu. Ova vrsta opreme može stajati na dnu ribnjaka.

Kaskadne pumpe za napajanje moraju biti pravilno spojene. Ako su kabeli daleko od kuće, treba ih osigurati i pokriti. Želite li svoj vrt držati urednim, kupite usku kutiju s utičnicama na koju možete spojiti električne uređaje. Zapamtite da bi uređaji za napajanje trebali biti zaštićeni prekidačem. Ako želite pokriti drvenu kutiju - ukrasite je umjetnim biljkama.

 

 

Ukrasi ribnjaka

 

S ukusom odabrane dekoracije i ukrasi podići će završni izgled kaskade, kao i cijelog vrta. Možete posegnuti za ukrasnim kamenom ili ukrasima za ribnjake kao što su: gumeni pačići, umjetne biljke ili baklje. Ostavite dekorativne elemente na samom kraju kako biste njihov broj uskladili s veličinom dobivene kaskade. Ako želite postaviti više elemenata za prskanje u spremnik, razmislite o kupnji male fontane. Također je iznimno važno pravilno osvjetljenje ribnjaka.

 

Izgradnja vodopada

 

Još jedan zanimljiv element uz ribnjak može biti vodopad. Ako je vaš ribnjak uz prirodni nasip - to će biti savršena prilika da iskoristite ovu neravninu terena za vodopad u zemlji. Vodeni ciklus sličan je ciklusu kaskadnog dizajna. Razlika je u tome što se voda ne zaustavlja na pojedinim elementima obloženih stepenica, a njezin izlaz nalazi se na samom vrhu konstrukcije. Voda istječe na najvišoj stijeni i pada u stabilnom toku prema dolje. Nagib na kojem će teći potok mora biti vrlo strm, zbog čega strukturu treba ojačati mortom. Učvršćivanje se odnosi na rubove ribnjaka, nasipa i stepenica.

 

Vrt i kaskada - pumpe za vodu za kaskade

 

Odabir prave pumpe vrlo je važna faza, jer njezine parametre treba proporcionalno prilagoditi veličini, dubini i količini nečistoća koje padaju u vodu. Vaš uređaj mora biti učinkovit i dugotrajan. Troškovi kupnje pumpe mogu varirati od nekoliko stotina do nekoliko tisuća kuna.

Da biste ispravno odabrali najbolje crpke, razmislite o nekoliko osnovnih čimbenika.

- Koju širinu slapova i mlaza vode predviđate u vrtu?
- Kolika će biti razlika u odljevu vode na gornju stijenu između najniže točke pada?
- Koliko će bočnih uređaja biti spojeno na kaskadu, npr. fontanu?
- Koliko buke može uzrokovati filtriranje vode?


Pumpe za vodu i stupanj učinkovitosti - kako znate koju pumpu odabrati?

 

Pumpe za ribnjake, pod pretpostavkom da će mlaz biti širok 1 cm, trebale bi imati maksimalni kapacitet od 100 l/h. Trebali biste moći pronaći potrebne parametre na web stranicama prilikom opisivanja proizvoda. Zapamtite da visina podizanja crpke ovisi o visini vašeg dizajna, promjeru i duljini crijeva koje će dovoditi vodu. Dizajnirana kaskada s nepravilno odabranom pumpom, iako lijepo uređena, može biti potpuno neučinkovita.

 

Za više inspiracije posjetite www.emmezeta.hr i pretplatite se na naš newsletter!

Prijavite se na besplatni newsletter

kako bi uvijek bili u toku sa najnovijim akcijama i ponudama!