locationsMoja trgovina
user-profile
Moj profil

cart

Kako postaviti pločice u walk-in tušu?

Objavljeno: 2023-04-14 07:35:28
Kategorija: Blog

 

Tuš kabina udomaćila se u našim kupaonicama, postala njezin ukras i dio modernog dizajna. Jednostavan walk-in tuš u elegantnoj i modernoj završnoj obradi, pravi je hit posljednjih godina. Šipke i zavjese za tuš, tuš kade, velike kade nepravilna oblika polako postaju stvar prošlosti. Moda da se unutrašnjost tuš kabine izloži pogledu dovela je do toga da sve češće odustajemo od tuš kabine i zamjenjujemo je prekrasnom završnom obradom. Tuševe bez tuš kabina možemo naći u sve više domova.

Sanjate o kupaonici s tušem bez kabine, koja je izložena pogledu i čija završna obrada ima dizajnersku notu? Pitate se je li moguće da takvu kupaonicu uredite samostalno? Ako je tako, tu smo da vam pomognemo! Naši stručnjaci pripremili su kratke upute, koje vam mogu pomoći da u svoj tuš ispravno postavite pločice za kupaonicu na estetski odgovarajući način.

 

 

1. Potrebni alati - što će vam biti potrebno?

 

Prije nego što prionete na posao, imajte pripremljene sve materijale i alate. Izbor pločica prepuštamo vama. Ipak, pri kupnji, obratite posebnu pozornost na njihove sljedeće karakteristike: protuklizna svojstva, klasu abrazije i vodootpornosti. Sigurnost pod tušem je najvažnija.

Za postavljanje pločica na pod kupaonice trebat će vam:


·         podne i zidne pločice,

·         temeljna emulzija,

·         ljepila za pločice,

·         ljepljiva masa za povezivanje i izravnavanje,

·         masa za brtvljenje,

·         fuga u odgovarajućoj boji,

·         stroj za rezanje pločica,

·         gleter,

·         vakumski držač pločica,

·         folija za izolaciju.

 

2. Priprema mjesta i odabir pravog rješenja – kako to učiniti?

 

Vrlo je važan dobar položaj walk-in kabine. Razmislite raspolažete li mjestom u svom domu koje je već samo po sebi prikladno za tuš. Može to biti kutak sobe ili niša. Takvi kutci pružaju velike mogućnosti preuređenja. Ako koristite već postojeće pregrade u obliku zida, odabir odgovarajuće kabine za takav prostor bit će vrlo jednostavan. Za izgradnju takvog kutka s tušem bit će dovoljne jedna ili dvije zidne stijenke. Jedna vrata idealno su rješenje za vaš tuš u niši. Isto tako, možete dodati praktičnu stijenku, kojom ćete kabinu odvojiti od ostatka kupaonice. Još ako svaku od ovih površina razgraničite različitim pločicama, stvorit ćete stilski i elegantan interijer.

Drugo, vrlo važno pitanje, koje treba imati na umu kada pripremate mjesto za postavljanje pločica i ugradnju walk-in tuša bez kabine jest odgovarajući nagib, koji će omogućavati slobodno otjecanje vode do linearnog ili okruglog odvoda. Tuš bez tuš kabine zahtijeva pravilno profiliran pod. Nagib bi trebao iznositi oko 1,5 - 2% u smjeru odvoda. Postavljanje pločica na tako pripremljenu površinu jamči pravilno otjecanje vode. Uzmite u obzir i to da linearna drenaža zahtijeva netipičan raspored pločica. U daljnjem tekstu donosimo nekoliko prijedloga za pravilno rezanje i postavljanje završne obrade u pod tuša.

 

 

3. Izolacija prije završne obrade

 

Pravilna izolacija ne štiti samo vašu kupaonicu od prodora vlage ispod elemenata završne obrade, već i niže katove vaše kuće/zgrade od poplave. Stoga je ovo vrlo važna faza - priprema podloge prije postavljanja pločica. Danas se na pod najčešće nanosi sloj tradicionalnog brtvenog premaza ili sintetički smolasti film, takozvana tekuća folija. Ovo je relativno jednostavno i brzo rješenje.

Izolaciju treba nanositi na suhu površinu betona pomoću kista i kita tako da dobijemo masu od dva milimetra debljine. Svakako prethodno treba osigurati rubove linearnog odvoda. Za to upotrijebite steznu prirubnicu od polipropilena. Prije nego što krenete postavljati pločice, razmotrite mogućnost da na sličan način zaštitite i zidove svog walk-in tuša.

 

4. Postavljanje pločica na pod s odvodom

 

Ugradnja pločica s nagibom u tuš bez kabine zahtijeva preciznost i strpljenje. Postavljanje pločica u prostorijama kao što je kupaonica treba započeti od pravilne pripreme poda i zidova, koji trebaju biti čisti, suhi, nemasni i ujednačeni. Imajte na umu da će potrošnja ljepljivog morta biti manja, što je podloga bolje pripremljena, a time i niži troškovi vašeg ulaganja. Sljedeći korak jest odrediti smjer u kojem će se polagati gres pločice ovisno o poziciji odljeva.

 
Odgovarajući nagib


Ugradnja pločica za linearni odvod zahtijeva nagib s jedne, dvije, tri ili četiri strane, ovisno o položaju drenažne rešetke. Da bi nagib pravilno obavljao svoju funkciju, njegova vrijednost trebala bi iznositi najmanje 2,5% u smjeru rešetke. Ako je nagib nedostatan, voda iz tuša prolijevat će se po kupaonici tijekom tuširanja. Zato je toliko važno razmišljati i unaprijed planirati postavljanje pločica.

Okrugla drenaža zahtijeva nagib sa sve četiri strane – prema rubu rešetke iz svih smjerova. Takav sustav zove se sustav omotnice jer oblikom podsjeća na kovertu. Nagib prema odvodu omotnice trebao bi biti oko 1,5%.

Osim ako se odlučite za mozaik ili pločice male veličine, koje je lakše prilagoditi prema nagnutoj površini, prilikom postavljanja pločica u tuš, na pod s nagibom, rezanje pločica bit će neizbježno. Za rezanje pod kosim kutom najbolje je upotrijebiti rezač pločica s dijamantnom oštricom, čiji su rubovi prekriveni sintetičkim dijamantom što je jamstvo da će linije biti ravnomjerno odrezane.

 

Fugiranje


Fugiranje je uvijek posljednji korak u postavljanju pločica. Dobro rješenje jest odgoditi ovu radnju sve dok se ljepilo ne osuši. Odabir odgovarajuće, kvalitetne fuge, posebno u slučaju kupaonice, izuzetno je važan. Fugiranje je diskretan, ali vrlo važan završni element. Dobar odabir boje jamstvo je konačne estetike cjeline. Ako imate nedoumica oko toga koji proizvod odabrati, raspitajte se kod svojih prodavatelja koji će vam pomoći da donesete najbolju odluku.

Prije nego što krenete s izrezivanjem pravih kalupa, provedite precizna mjerenja. Ovo je radnja koja od vas zahtijeva strpljenje, preciznost i točnost. U ovom dijelu posla ne smijete štedjeti truda i vremena kako biste izbjegli pogreške koje će rezultirati uništenjem pločice. Pločice koje su imitacija drva, pločice velikog formata ili mozaik pločice pod tušem bez kabine najprije treba postavljati uz linearni odvod. Učinite to na način da kreirate nagib od savršeno izrezanih elemenata, a zatim postavljate ostatak pločica po podu kabine i ostatku kupaonice.

Nakon postavljanja pločica preostaje vam završiti ostatak kupaonice.

 

 

5. Kako napraviti dobar odvod?

 

Pri planiranju treba odabrati odgovarajući odvodni sustav. Ovo je vrlo važno jer određuje kasniji način postavljanja pločica na pod i zidove na mjestu gdje se obično nalazi tuš kabina. Potrebno je uzeti u obzir strukturne mogućnosti kupaonice kao i veličinu tuša. Najpopularnija rješenja su – okrugla i linearna drenaža. U čemu je razlika? Koja će bolje funkcionirati u vašoj kupaonici? U nastavku slijedi kratka karakterizacija:

 

Okrugla drenaža


Okrugli odvod je klasični sustav koji uključuje sifon montiran u pod te instalacijsku rešetku, koja se centrira tako da se u konačnici nalazi u razini poda. Odvod možete prekriti pločicama, što će vidljivost rešetke učiniti praktički minimalnom. Okrugli odvodi obično se montiraju na sredini kabine, ali postoje i druga rješenja u kojima se rešetke izmještaju na drugu poziciju, tj. na odabranu stranu u odnosu na središte. Da bi pravilno ispunjavali svoju funkciju, potrebno je predvidjeti nagib poda od dva posto iz svih smjerova prema odvodu. Ova vrsta odvoda zapravo spada u relativno male odvode, što može utjecati na njihovu učinkovitost. Okrugla drenaža nije loše rješenje, ističu stručnjaci. Ni mi vam ne savjetujemo da apsolutno od nje odustanete. Radi vaše sigurnosti i većeg komfora pri korištenju, na velikoj površini isplati se instalirati dva odvoda kako bi se izbjeglo poplavljivanje poda. Ako se odlučite za takvo rješenje, postavljanje pločica treba provesti na način koji uzima u obzir nagibe prema obje rešetke. Naprimjer, možete ih rasporediti u dvije omotnice oko krugova.

 

Linearna drenaža


Linearna drenaža ima veću površinu prijema vode, također je vizualno efektnija pa stoga i češće birana. Pruža mogućnost ugradnje izravno uza zid ili uz rub površine tuša. Linearni odvod zahtijeva pločice pod odgovarajućim nagibom prema odljevu, ali u ovom slučaju samo s jedne ili s dvije strane.

Cijeli sustav linearne odvodnje sastoji se od dva važna elementa, a to su: tuš kanal koji se ugrađuje u pod te rešetka koja se nalazi u razini pločica. Ako vaša kupaonica nema dovoljnu površinu za linearni odvod, isplati se odabrati jedan od mnogih kompaktnih modela. Kompaktni linearni odvod spojen je sa sifonom pa debljina cijele strukture iznosi oko 8 cm, umjesto uobičajenih 12 cm što omogućuje uštedu prostora.

 

 Za više informacija posjetite našu stranicu www.emmezeta.hr i pretplatite se na naš newsletter.

Prijavite se na besplatni newsletter

kako bi uvijek bili u toku sa najnovijim akcijama i ponudama!