locationsMoja trgovina
user-profile
Moj profil

cart

Kako pravilno izabrati rasvjetu za dnevnu sobu?

Objavljeno: 2022-04-05 09:19:01
Kategorija: Blog

 

Lijep i ugodan dnevni boravak tvori moderan namještaj, dizajnerske dekoracije, zanimljivi ukrasi i mekani tekstil. No, detalj na koji se često zaboravlja, a čini atmosferski dnevni boravak je usklađena rasvjeta. Podne i viseće svjetiljke za dnevni boravak, male ukrasne svjetiljke, i lampice - sve zajedno stvaraju jedinstveno raspoloženje, daju interijeru jedinstven šarm i to ga čini čarobnim.

Kako pravilno odabrati osvjetljenje, kako pomoću njega istaknuti namještaj? Što predložiti, što zapamtiti i što uzeti u obzir prilikom odabira? Postoji nekoliko važnih osobina koje bi svaka dobra svjetiljka trebala imati. Koje su to značajke, pronađite u nastavku.

 

Kako pravilno dizajnirati osvjetljenje dnevnog boravka?

 

Rasvjeta se obično planira u jednoj od prvih faza izgradnje kuće ili renoviranja stana. To zahtijeva vrlo pažljivo planiranje svih mjesta gdje će u budućnosti biti izvori svjetlosti i prekidači. Pravilno postavljanje instalacije jamčit će savršeno osvijetljen interijer, a to može biti neprocjenjivo osobito u jesen i zimu, kada vam prirodna sunčeva svjetlost nije dovoljna. Svjetiljke za dnevni boravak, kao i osvjetljenje ostatka kuće, treba isplanirati sa električarem. Stručnjak tijekom planiranja može biti od velike pomoći i predložiti mnoga zanimljiva rješenja koja sigurno ne biste sami smislili. Također može na vrijeme izmijeniti vaše planove i ideje - osobito one koje nisu u redu.

Na što vrijedi obratiti pozornost prilikom planiranja rasvjete dnevne sobe? Prije svega, izvori svjetlosti trebaju biti smješteni na nekoliko mjesta, osvjetljavajući cijeli interijer. Jedna stropna svjetiljka može se pokazati nedovoljnom - pogotovo ako je dnevni boravak prilično velik. Prilikom planiranja uređenja određenih točaka uzmite u obzir zone koje će biti odvojene u dnevnoj sobi. U svakom od njih trebao bi postojati barem jedan izvor svjetlosti. To može biti klasični luster, elegantna podna svjetiljka ili osvjetljenje namještaja.

Kako odvojiti zone u dnevnoj sobi i planirati svjetlo u njima? Vrijedno je provesti podjelu zbog specifičnih funkcija određene zone.

 

 

Rasvjeta u zoni odmora

 

Iznad zone odmora objesite stropnu svjetiljku, čije će intenzivno svjetlo doprijeti do svakog kutka ovog dijela dnevnog boravka, osvjetljavajući fotelje, sofe, kutne garniture, stolove i stolice. Prednosti ovog rješenja cijenit ćete osobito zimi, kada vrlo brzo padne mrak. Svjetiljka obješena odmah iznad stolića za kavu omogućit će i vama i drugim ukućanima ugodno druženje.

 

Rasvjeta u blagovaonici - viseće svjetiljke

 

Dnevni boravak sve je više prostor otvoren prema kuhinji ili blagovaonici. Izbor prikladne rasvjete trebao bi obuhvaćati funkciju svake zone. Odustanite od jedne središnje stropne svjetiljke - potrebe velikih interijera su mnogo veće. Postavite rasvjetu u svaku zonu zasebno. Na primjer, iznad radne ploče u kuhinji postavite reflektore ili drugu prikladnu rasvjetu. Iznad stola za blagovanje elegantnu viseću svjetiljku s nekoliko sjenila. U zoni opuštanja pored kauča stavite ugodnu podnu svjetiljku ili noćnu lampicu. Tako osvijetljeni prostor bit će praktičniji i ugodniji. Pravilna rasvjeta zaista je vrlo važna, a odabir nekoliko izvora svjetlosti jedno je od najboljih rješenja za dizajn interijera.

 

Svjetiljke za dnevni boravak – odaberite ih prema stilu uređenja!

 

Rasvjeta za dnevni boravak treba biti ne samo praktična, već i estetska. Unutarnje uređenje trebala bi povezati u jednu cjelinu.

Ako je vaš dnevni boravak uređen u klasičnom stilu, odaberite luster jednostavnog oblika u svijetlim prigušenim bojama. Kombinirajte podne svjetiljke, stropne i zidne svjetiljke i reflektore. Takav raspored osvjetljena učinit će svaki kutak prostorije osvijetljenim, što će se pokazati vrlo praktičnim u jesen i zimu, kada sunce brzo zalazi i češće treba koristiti umjetne izvore svjetlosti.

U rustikalnom interijeru odlučite se za stropnu rasvjetu u obliku žarulja obješenih na duge kabele i omotanih oko drvene grede. Ugradite slične svjetiljke u blagovaonicu, kao i u čajnu kuhinju.

U modernim interijerima, gdje kraljuju dizajnerske slike, treba postaviti nekoliko zidnih lampi koji će osvijetliti odabrani dio zida.

Ako, pak, uređujete prostoriju u skandinavskom stilu, treba planirati dekorativne svjetiljke napravljene od drvenih elemenata i nadopunjene detaljima u svijetlim bojama.

 

 

Na što vrijedi obratiti posebnu pozornost pri odabiru rasvjete?

 

Duljina kabela

 

Duljina kabela je od velike važnosti, pogotovo ako želite da svjetiljka visi nisko iznad stola ili stolića. Ovaj način ugradnje rasvjete najbolje će funkcionirati u visokim interijerima, pružajući im odgovarajuću količinu svjetlosti. Zapamtite da vrlo moderne u prošloj sezoni svjetiljke koje vise nisko iznad stola ili otoka, odgovaraju samo nekim interijerima.

 

Dizajn

 

Prije nego što se odlučite za određeni model, razmislite o tome hoće li biti u skladu s cjelokupnim aranžmanom određenog interijera. Nemojte slijepo slijediti modu. Svjetiljka, koja je hit dizajna interijera i najpoželjniji element dekoracije, može izgledati neprivlačno u vašoj dnevnoj sobi. Inspirirajte se, potražite zanimljive stilizacije na internetu ili u časopisima za dizajn interijera. Pronađite stil koji najbolje odražava atmosferu dnevnog boravka i tek tada odaberite pravu svjetiljku za to. Pravilna unutarnja završna obrada, koherentna kombinacija namještaja, dekoracije i rasvjete, ključ je uspješnog stylinga dnevnog boravka.

 

Boja svjetla

 

Nijansa rasvjete je individualna stvar ukusa. Dekorativnu rasvjetu i žarulje možete odabrati od tople preko neutralne do hladne ili potpuno hladne. Zapamtite da svakom interijeru odgovara drugačija jačina i boja. Prije nego što odaberete odgovarajuću boju, uvjerite se da će nijansa biti usklađena s cijelom stilizacijom. Svjetlo u dnevnom boravku pored praktične ima i dekorativnu funkciju. Pobrinite se o tome da efekt bude dosljedan i elegantan. U klasičnim interijerima odgovarat će tople ili neutralne nijanse rasvjete dok će u modernoj, uredskoj i proizvodnoj hladne i polarno hladne.

 

Broj sjenila

 

Što je veći broj sjenila, to je bolje osvjetljenje interijera. Prilikom odabira svjetiljki za dnevni boravak, kuhinju ili bilo koju drugu prostoriju, obratite posebnu pozornost na činjenicu da svjetiljka daje odgovarajuću količinu svjetla. Iako je dizajn vrlo važan, trebao bi ići ruku pod ruku s funkcionalnošću. Prije nego što kupite određenu svjetiljku, zamolite prodavača da vam pokaže koliko intenzivno svjetlo daje svjetiljka.

 

 

Jedinstveni oblik

 

Stalo vam je do modernog uređenja dnevnog boravka? Odlučite se za stropnu rasvjetu, koja se ističe geometrijskim oblikom i ima bijelu ili crnu boju. Idealan će biti žičani model, čiji abažur prikazuje originalnu žarulju. Slične svjetiljke za dnevni boravak možete koristiti i iznad kuhinjskog otoka – sve što trebate učiniti je odabrati tri komada u manjoj veličini i objesiti ih jedan do drugoga. Ako volite glamur, naglasit ćete ga odabirom sjajnih lustera za dnevni boravak. Modeli ukrašeni mnogim kristalima koji raspršuju svjetlost objesite u nekoliko zona – iznad prostora za opuštanje, iznad stola i u čajnoj kuhinji. Glamurozni prostor obogatite podnom svjetiljkom sa srebrnim abažurom i otmjenom zidnom svjetiljkom od staklenih siga.

 

Rasvjeta kao element dekoracije

 

Lusteri za dnevni boravak, podne svjetiljke, zidne svjetiljke, stropne svjetiljke – to nisu svi modeli rasvjetnih tijela koje možete odabrati za osvjetljavanje dnevnog boravka. Postoji mnogo izvora svjetlosti koji će sobu i raspoloženje u njoj učiniti ugodnim, a pojedine zone dobro izložene. Prilikom uređenja dnevnog boravka razmislite o LED trakama na zidu, stropu, u blizini namještaja, polica ili iza televizora. Atmosferu možete napraviti aromatičnim svijećama, osvijetljenim ormarićima s ostakljenim frontama i kaminom.

Pozadinsko osvjetljenje televizora uz pomoć LED trake izvrsno je rješenje za ljude koji su hrabri i vole moderne aranžmane i stavljaju nekoliko svjetlosnih točaka u jednoj sobi. Neobičnom rasvjetom zone iza uređaja upravlja se uz pomoć daljinskog upravljača – omogućit će vam promjenu boje i intenziteta svjetlosti. LED traku možete koristiti na letvicama na stropu, uz zid ili oko slike koju posebno želite naglasiti.

Ako vam je stalo do originalnog uređenja, odlučite se za set namještaja u kojem je dio ormara ostakljen i osvijetljen. Takav ukras omogućit će vam da prikažete svoje omiljene fotografije s odmora ili knjige koje najradije čitate. U ostakljenom ormariću možete postaviti suvenire s izleta i ukrase koji se odnose na stil interijera. Izvorna rasvjeta dnevnog boravka ostavit će najveći dojam u večernjim satima, kada će ostale svjetiljke biti isključene.

Svijeće su također odgovorne za ugodnu atmosferu u dnevnom boravku, a iako ne daju previše svjetla i ne mogu osvijetliti cijelu prostoriju, vrijedi ih koristiti za ukrašavanje i izgradnju klime, tijekom posebnih prigoda i praznika. Odaberite aromatične proizvode, zahvaljujući kojima će interijer biti ugodan i primamljiv svojim mirisom. Najbolja mjesta za svijeće su stolić za kavu, stol u blagovaonici, police, komode, vitrine i regali te kamin.

Ako tražite inspiraciju i pitate se kako osvijetliti dnevni boravak, svakako posjetite našu trgovinu. Naši prodavači pomoći će vam da odaberete savršen izvor svjetlosti za strop iznad stola, za zid i za pod. Pozivamo vas u kupovinu!

 

Za više inspiracije posjetite www.emmezeta.hr i pretplatite se na naš newsletter!

Prijavite se na besplatni newsletter

kako bi uvijek bili u toku sa najnovijim akcijama i ponudama!