locationsMoja trgovina
user-profile
Moj profil

cart

Koja vrata odabrati za tuš kabinu?

Objavljeno: 2022-07-15 12:36:33
Kategorija: Blog

 

Kada se uređuje kupaonica, najčešći odabir je tuš kabina. Omogućuje brzinsko tuširanje i zauzima mnogo manje prostora u kupaonici od kade. Smještene u malim i velikim kupaonicama, dostupne u različitim modelima, kabine se mogu razlikovati po veličini i izgledu. Montirani su tuš kada i set za tuš, a ono što preostaje je odabrati vrata tuš kabine, osobito važan dio. Na koja vrata se odlučiti i kako odabrati prava? Imamo savjete za vas!

 

 

Odabir vrata za tuš kabinu - o čemu bi to ovisi?

 

Prava vrata tuša element su koji će olakšati ulazak u kabinu, bit će dobra barijera protiv prskanja vode i osigurat će odgovarajuću razinu privatnosti i intimnosti. U našem webshopu, pronaći ćete zanimljive modele vrata, kliznih i zglobnih. Prikladna vrata, montirana u tuš kabini, učinit će korištenje tuša udobnijim i ugodnijim. 

Izbor tuš kabine i vrata diktiranu su s nekoliko stvari. Prije svega, treba se prilagoditi veličini sobe - veličina kupaonice i količina prostora koja je namijenjena tuš kabini uvelike će odrediti koja vrata treba kupiti. Ovisit će i o obliku tuš kabine. Obratite pozornost i na način otvaranja vrata i način montaže pri kupnji. No ne zaboravite na dosljednost aranžmana! S obzirom na to da proizvođači tuš kabina nude široku paletu modela, bilo bi dobro da se kabina i vrata neprimjetno uklope u ostatak prostorije.

Prostor namijenjen kabini trebao bi biti pravilno uređen. Odabir pravih vrata definitivno će pomoći u tome. Prikladan tuš i vrata naglasit će ljepotu kupaonice i učiniti interijer funkcionalnim.

 

 

Gdje će odgovarati zglobna vrata?

 

Moderne tuš kabine mogu biti opremljene vratima sa šarkama ili okretnim vratima. Tradicionalna vrata na otvaranje čest su izbor, posebno za kupaonice, koje su uređene u klasičnom stilu. Zglobna vrata tuš kabine pružaju širok ulaz i omogućuju udoban ulazak u tuš i izlazak iz njega.

Vrata sa šarkama dobra su opcija za veće tuš kabine, ali samo otvaranje vrata zahtijeva više prostora od kliznih vrata. Takva vrata, stoga je bolje montirati samo u većim kupaonicama. Za male kupaonice isplativija su klizna vrata, može se dogoditi da zglobna vrata jednostavno ne mogu stati.

 

 

U kojim će situacijama biti bolja klizna vrata?

 

Najčešće postavljana tuš kabina je s kliznim vratima. Klizna vrata pružaju praktičnost otvaranja i zatvaranja, zauzimaju puno manje prostora pa se takva kupaonska oprema preporučuje za malu kupaonicu. Klizni sustav definitivno je ušteda prostora. Nažalost, ima manu što je ulaz u kabinu obično uži nego u slučaju kabine slične veličine sa zglobnim vratima.

Zanimljiva opcija kliznih vrata za tuš kabinu zasigurno će biti sklopiva vrata. Sklopiva vrata prilikom otvaranja zauzimaju mnogo manje prostora od ostalih modela kliznih vrata zahvaljujući kojima će posebno odgovarati tamo gdje je ulaz u kabinu uzak.

Uobičajeno je da se klizna vrata koriste u polukružnim tuš kabinama. Ove jedinstvene modele tuš kabina teško je opremiti drugim verzijama vrata pa su klizni modeli kao stvoreni za njih.

 

 

Kakav još ulaz u tuš kabinu možete odabrati?

 

Tuš kabine ne moraju uvijek biti opremljene vratima. Izuzetno često, osobito u modernim aranžmanima, montiraju se kabine s minimalističkim ostakljenjem, koje razdvajaju mokru zonu od suhe. Međutim, ovdje ne postoje tradicionalna vrata, riječ je o walk-in kabini. 

Ovo je dobro rješenje u kupaonicama koje koriste i starije ili nemoćne osobe. Nedostatak tuš kabine i pragova čini ulazak pod tuš i izlazak izuzetno jednostavnim. U tuš kabini, zbog toga ima dovoljno prostora kako bi dadilja ili druga stručna osoba mogla pomoći, a korisnik se osjećao sigurnije. Takva rješenja ne iziskuju vrata tuša, a tuš kabina može postati, na primjer, pravilno uređena niša u zidu.

 

 

Tuš kabine u maloj i velikoj kupaonici - kako odabrati pravi model?

 

Veličina kupaonice je od velike važnosti u slučaju opreme koju treba kupiti. Sanitarije i kupaonski namještaj ne bi trebali zauzimati previše prostora, potrebno je dovoljno slobodnog prostora kako biste imali pristup svakom komadu opreme.

Velike kupaonice su interijeri u kojima si možete priuštiti više. Ne morate toliko brinuti o kupnji prave vrste vrata za tuš kabinu. Dizajn kupaonice može se obaviti s određenom dozom slobode. U takvim kupaonicama, tuš kabine su smještene u kutu, u udubljenjima ili uz jedan zid kupaonice.

Veći problem svakako je uređenje prostora u maloj kupaonici. Tuš kabine u takvom prostoru ne mogu biti prevelike, a obično se nalaze u kutu kupaonice kako bi se uštedjelo na prostoru. Prilikom odabira vrata za tuš kabinu u maloj kupaonicu, fokus je prije na kliznim modelima - to su najpopularnije vrste vrata koja ne zauzimaju mnogo slobodnog prostora, a u vrijeme otvaranja i zatvaranja zaustavljaju se unutar kabine i ne zahtijevaju dodatan prostor.

 

 

Tuš kabina i ulaz - za osobe s invaliditetom

 

Starije i nemoćne osobe često imaju poteškoća sa samostalnim i neovisnim korištenjem kupaonice. Ulazak u kadu im je težak, kao što je to često slučaj s tuš kabinama koje imaju tuš kadu i visoke pragove. Zbog zeško dostupnih mjesta, kupanje im više nije zabavno i povezano je s dodatnim poteškoćama. Stoga je bolje odlučiti se na odgovarajuća rješenja koja će tim ljudima olakšati korištenje kupaonice.

Kao što smo napomenuli, najbolja ideja je walk-in tuš. Prostor za tuširanje odvojen je od ostatka unutrašnjosti staklenom stijenom. Debljina kaljenog stakla može biti različita, kao i stupanj prozirnosti. Međutim, važno je da walk-in kabina nema nikakve pragove i tuš kadu koji bi otežali ulazak - zahvaljujući tome, korištenje ovog oblika kupaonice je sigurnije i lakše.

 

 

Kako odabrati vrata tuša za dekor kupaonice?

 

Kada kupujete vrata za tuš kabinu, vrijedi se usredotočiti ne samo na aspekte praktičnosti i funkcionalnosti, obratite pozornost i na dizajn. Mnogo toga utječe na izgled!

 

 

Za više inspiracije posjetite www.emmezeta.hr i pretplatite se na naš newsletter!

Prijavite se na besplatni newsletter

kako bi uvijek bili u toku sa najnovijim akcijama i ponudama!