locationsMoja trgovina
user-profile
Moj profil

cart

Ležaljke od paleta - uradi sam

Objavljeno: 2022-03-23 11:22:11
Kategorija: Blog

 

Moda za namještaj od drvenih paleta došla nam je iz Skandinavije i zauvijek ostala. I nema ništa čudno u tome! Kupljene za nekoliko desetaka kuna po komadu palete – dovoljno je očistiti, izbrusiti i impregnirati, a onda upotrijebiti za izradu vrtnog namještaja iz snova. Uz malo kreativnosti i talenta za DIY, od paleta vlastitim rukama možete napraviti prekrasan vrtni namještaj, odnosno vrtne fotelje, vrtne stolice, vrtne stolove, vrtne ležaljke ili vrtne ljuljačke. I sve to u udobnosti vlastite radionice.

Naravno, možete kupiti gotov namještaj za balkon i za vrt. Vjerojatno ih čak možete kupiti stvarno jeftino. Ali kakva je to zabava? Vlastoručno izrađen vrtni set od paleta oduševit će svakog vašeg gosta, a vama donijeti veliko zadovoljstvo i pružiti ugodno opuštanje na otvorenom.

 

Palete - materijal za vrtni namještaj

 

Drvena paleta ima široku upotrebu u području trgovine i transporta. Godinama je poznat i prakticiran prijevoz robe na paletama. Od nedavno palete imaju novu primjenu, pojavile su se u našim domovima i vrtovima - kao dekorativni i građevinski element, stvarajući zanimljive aranžmane. To je čvrst i izdržljiv proizvod, a što je najvažnije daje mogućnost višekratne upotrebe. Vrlo često se koristi za izradu namještaja od paleta i dodataka za kuću kao što su police, ormari, vješalice i cijeli niz setova za vrt. Namještaj od paleta je čvrst i izdržljiv, a njegova pravilna impregnacija čini da preživi promjenjive vremenske uvjete. Korpusi su izrađeni od drveta – biorazgradivog i ekološkog materijala, pa ako se koji dio uništi, može se popraviti ili zamijeniti.

Palete su izvrstan građevinski materijal. Od njih možete napraviti mnogo predmeta, dobar primjer je, ležaljka.

 

Ležaljka od paleta - potrebni materijali

 

Vrtni namještaj od paleta vrlo je popularan već nekoliko godina. Od paleta možete uspješno napraviti sofe, stolove, klupe ili fotelje, stoliće koji će savršeno zamijeniti modularni namještaj.

Iznenađujuće jednostavna konstrukcija je i drvena ležaljka. Danas vas želimo uvjeriti da napravite vlastitu jednostavnu konstrukciju ležaljke. Što će vam biti potrebno:

  • Palete od 2 eura;
  • 4 kotača ili nogice;
  • brusilica;
  • brusni papir;
  • odvijač;
  • impregnacija, bajc ili lak;
  • vijci za drvo;
  • metalni pričvršćivači;
  • jastučići i deke.

 

Drvena ležaljka – upute za izradu

 

Izradu drvene ležaljke započnite rezanjem jedne od paleta na pola. Izrežite po srednjoj ploči. Na taj način dobit ćete dva dijela dimenzija oko 70 cm i 50 cm. Zatim spojite duži element na punu paletu pomoću vijaka i odvijača - to će stvoriti podnožje ležaljke. Da biste napravili naslon, koristit ćete dio europalete dimenzija 50 × 80 cm, koji ćete pričvrstiti na sjedalo metalnim pričvršćivačima pod oštrim kutom. Ležaljka je skoro spremna!

Za drvenu ležaljku od paleta odaberite odgovarajuće mekane i udobne jastuke, tekstil, deke i prekrivače, što će stvoriti čarobnu atmosferu. Gotove proizvode možete kupiti u trgovini Emmezeta. U ponudi imamo lijepe i udobne vrtne jastuke, koji su savršeni kao dekorativni element setova od paleta.

Ako volite šivati, možete ih napraviti sami. Koristeći šarene materijale i spužvu za presvlake, možete stvoriti prava čuda.

 

Koje palete odabrati za izradu ležaljke za vrt?

 

Izbor paleta ovisi o konkretnoj ideji za namještaj. Tek kada donesete konačnu odluku o tome kakav namještaj želite napraviti i koja će biti njegova veličina, možete početi birati materijal. Veličina nije beznačajna jer na tržištu postoje proizvodi dostupni u različitim veličinama. Najpopularnije su euro palete dimenzija 1200×800×144 mm, težine oko 25 kg.

Prije nego što odaberete odgovarajući proizvod, provjerite težinu materijala. Ako odaberete masivne teške elemente - ležaljka od paleta bit će teška konstrukcija, koju ćete teško premjestiti s mjesta na mjesto. Ako želite da komad namještaja bude mobilniji, u njega možete montirati kotače koji će olakšati premještanje.

 

Priprema paleta za ležaljku

 

Započnite posao temeljitim brušenjem dasaka. Ne zaboravite zaštititi ruke - stavite rukavice i zaštitite oči posebnim naočalama. Palete su izrađene od prirodnih nebrušenih dasaka, tako da se čišćenje mora obaviti izuzetno pažljivo kako izbočene krhotine ne bi ozlijedile korisnike ležaljke. Sirovo drvo paleta treba zaštititi od nepovoljnog djelovanja promjenjivih vremenskih uvjeta. U tu svrhu, za palete možete koristiti sredstvo za impregnaciju ili bajc. Isto tako možete odabrati boju za drvo –  ležaljka u bijeloj ili u pastelnoj boji savršeno će izgledati u  modernim vrtnim aranžmanima.

 

Kako pravilno impregnirati euro palete?

 

Vrtni namještaj od paleta, kao i sav drugi drveni namještaj, zahtijeva redovitu impregnaciju. Prije nego što počnete sa zaštitom površine, svaku paletu morate pravilno očistiti. Da biste to učinili, trebat će vam ribaća četka i brusilica ili brusni papir. Zahvaljujući njima, izgladit ćete vrh i  bočne strane dasaka. Nakon brušenja, površinu dobro očistite pomoću usisavača  i tek tada krenite s nanošenjem boje ili laka. Prilikom bojanja budite pažljivi, jer ima teško dostupnih mjesta koja moraju biti dobro zaštićena. Drveni elementi pripremljeni na ovaj način spremni su za korištenje.

 

Ostali vrtni namještaj od paleta

 

Vrtni stolovi od paleta – da biste ih napravili, dovoljno je složiti europalete jednu na drugu i pričvrstiti vijcima ili čavlima. Upotrebljivost namještaja povećat ćete dodavanjem kotača za lakše premještanje, a staklena stolna ploča spriječit će da posuđe i pribor za jelo ne padnu između prečki paleta.

 

Vrtna sofa od paleta - kako bi napravili sofu, morate složiti dvije palete jednu na drugu i spojiti ih čavlima ili vijcima. Da biste napravili naslon, koristit ćete treću paletu, koja se mora djelomično rastaviti, izvaditi dio dasaka i odrezati fragment. Postavite dobiveni naslon pod pravim kutom, po mogućnosti tupim, i pričvrstite ga na bazu.

 

Ljuljačka s paleta - ako imate čvrsto drvo u vrtu, možete objesiti udobnu ljuljačku na jednu od njegovih grana. Za to će vam trebati debelo i izdržljivo uže. Pričvrstite ga na grane, a zatim na četiri ugla palete. Za završnu obradu i dekoraciju dobro će doći mekano sjedalo, deka ili jastuci.

Vlastoručno izrađen namještaj od paleta ponos je vlasnika. Međutim, ako nemate ručne vještine, ne volite "uradi sam", a želite imati udoban i elegantan vrtni namještaj, svakako posjetite naš centar. Za vas imamo širok izbor setova za vrt, terasu i balkon, izrađenih od raznih materijala i različitih dizajna, te ćete bez problema pronaći proizvod za sebe i svoju obitelj. Trgovački centar Emmezeta vas poziva u kupovinu!

 

Za više inspiracije posjetite www.emmezeta.hr i pretplatite se na naš newsletter!

Prijavite se na besplatni newsletter

kako bi uvijek bili u toku sa najnovijim akcijama i ponudama!