locationsMoja trgovina
user-profile
Moj profil

cart

Mali gradski vrt - ugodan prostor za opuštanje

Objavljeno: 2022-06-27 12:35:01
Kategorija: Blog

 

Urbani vrtovi su obično mali, na što utječu visoke cijene zemljišta koje su još uvijek u porastu u gradovima. Velike parcele u gradu su iznimka. Najčešće, veći dio parcele zauzima sama kuća, a mali komad zemlje ostaje za uređenje vrta. Mali prostor, međutim, ne utječe na ostvarenje snova o vlastitom zelenom vrtu. Ukoliko ste ljubitelj cvijeća i ono vas opušta, a stanujete u gradu, ipak možete imati svoj azil, za bijeg od užurbanog načina života i stresa koji donosi, u obliku zelenog vrta. Ako se pitate kako urediti mali gradski vrt ili na što treba obratiti posebnu pozornost prilikom planiranja, odgovore možete pronaći u ovom blogu!

 

Gradski vrt – značajke

 

Vrtovi u gradu obično su smješteni na malim prostorima. Uglavnom su to mali, skromni vrtovi koji se nalaze između zgrada ili gusto smještenih obiteljskih kuća. Kuća zauzima veći dio parcele, a zeleni prostor oko objekta ograničen je na samo desetak metara. Ipak, takav mali vrt treba i može se razviti na način da daje mogućnost odmora. Imajte na umu da zeleno gradsko utočište zahtijeva pažljivo planiranje kako ga ne bi zatrpali, nego optički povećali. Dobar plan vrta utjecat će na bolji i ugodniji odmor, a može postati i pravi izvor zabave na otvorenom za djecu pa i mjesto za kućne ljubimce. Prilikom uređenja i planiranja, potrebno je organizirati sadnju biljaka i odabrati kvalitetan vrtni namještaj.

 

Mali, ali funkcionalan vrt - prednosti

 

Vrt u gradu, čak i najmanji, zasigurno utječe na udobnost stanovanja. Biljke pročišćuju zrak, utišavaju uličnu buku, povećavaju vlažnost, štite od prašine i od pogleda prolaznika i znatiželjnih susjeda. Ako volite uzgajati biljke, onda vam mali vrt također daje priliku za uzgoj spektakularnih sorti. Nemojte zaboraviti i na vrtni alat koji je potreban u svakom pravom vrtu.

Nesumnjiva prednost malog vrta je u tome što ne zahtijeva toliko vremena za brigu kao oni veći. Ponekad ne morate čak ni kositi travu ili grabljati lišće u jesen.

Vrt je oaza mira pa je idealno je mjesto za starije i osobe koje su stalno u pokretu. Obitelj koja uključuje odrasle ljude radije će ga koristiti za opuštanje u miru ili roštiljanje u slobodno vrijeme dok će obitelj s djecom naći mjesto za malo igralište. A kada je riječ o igralištu, ne smijemo zaboraviti na pješčanik, vrtne ljuljačke, tobogane ili male drvene kuće.

Ako ste sretnik s većim vrtom, organizirajte roštilj za prijatelje. Ovo je izvrsna prilika za druženje i da se još bolje upoznate!

 

 

Male urbane parcele – u kojem stilu ih urediti?

 

Sam stil kuće je vrlo važan jer se na malom prostoru sve mora savršeno uklopiti kako bi se stvorila atraktivna cjelina. Čak se i u malom vrtu prostor može urediti tako da postane ugodan i istovremeno funkcionalan.

Kada planirate mali vrt, međutim, morate biti malo kreativniji. Najbolje, a i najčešće rješenje u uređenju urbanih vrtova je vrlo popularan minimalistički stil. U takvom su vrtu ukrasi i drugi elementi dekoracije svedeni na minimum. Fokus je na funkcionalnim rješenjima, ali vrt ne smije biti lišen estetskih vrijednosti. Skandinavski stil jednako će dobro funkcionirati.

Ugodni i lijepi gradski vrtovi uređeni su u retro ili provansalskom stilu. Za uređenje se koristi svijetli drveni namještaj, na primjer u bijeloj boji, a cjelinu nadopunjuju razni atraktivni detalji.

Pravilnim planiranjem, i mali prostor se može vizualno povećati. Detalji i optičke iluzije su ono na što se treba obratiti pažnja. Riječ je o vertikalnom vrtu ili zelenom zidu. Biljke možete posaditi u visećim teglama ili pak koristiti cijevi kao potporanj - upotrijebite maštu. Osim toga, odgovarajuća rasvjeta ili ogledala doprinijet će cijelom uređenju.

 

S pravim rasporedom stvorit će se atraktivna cjelina

 

Već smo upoznati s time da zbog ograničenog područja, mali gradski vrt treba pažljivo isplanirati i dobro razmisliti gdje će se u njemu nalaziti pojedinačni elementi.

Svaki vrt ima određene gospodarske objekte, mjesto namijenjeno kantama za smeće ili komposteru. To nisu atraktivni elementi, ali ih se treba uzeti u obzir kako bi se odredila dostupna količina prostora za odmor.

Važan element uređenja vrta u urbanom stilu je njegova površina. Betonske ili kamene kocke za oblaganje su vrlo čvrste i jamče dugoročnu trajnost. Ali postavite ih samo tamo gdje su potrebne, npr. do prilaza. U vrtu nebi trebao prevladavati pločnik, stoga kako ne biste imali previše betonske površine, planirajte travnjak ili posadite biljke koje okružene bijelim kamenom mogu optički povećati mali vrt.

 

 

Oprema u malim urbanim vrtovima – vrtni namještaj

 

Prostor za odmor u urbanim vrtovima obično je terasa, smještena uz jedan od zidova. Kao i svaki dio vrta, potrebno ga je pravilno planirati. Čak i ako je u pitanju mala terasa, možete stvoriti ugodno mjesto za odmor. Uz pravilan odabir vrtnog namještaja, i dodataka poput mekih jastuka, stvorit ćete mjesto za odmor iz snova. Vrtne fotelje ne zauzimaju previše prostora, a jamac su za opuštanje, odmor i mjesto za sjedenje čak i za više ljudi. Osim toga, uz njihovu pomoć, u vrtu možete jasno podijeliti zonu opuštanja od ostatka vrta.

Za izrazito male vrtove možete odabrati lagani, sklopivi namještaj, kao što su ležaljke ili vrtne stolice. Pružaju udobnost sjedenja, ali isto tako, po potrebi se mogu sklopiti kako biste dobili dodatni prostor za, na primjer, igru s djecom.

Sve je popularniji i višenamjenski namještaj koji vam omogućuje da za opuštanje maksimalno iskoristite čak i „ostatke ostataka“. Vreće za sjedenje bit će odličan izbor, a i stolovi i klupe koji su obogaćeni sa dodatnim prostorom za pohranu omogućit će vam da sakrijete mnoge proizvode korisne za rekreacijski kutak ili za njegu vrta.

 

Vegetacija u malom gradskom vrtu

 

Prevelike ili gusto zasađene biljke mogu optički smanjiti već dovoljno mali prostor parcele. Iz tog razloga, posadite mala stabla i grmlje uz ogradu parcele. Uredni cvjetnjaci ili puzavice na zidu kuće mogu biti dobro rješenje. Ljudi koji više vremena provode na poslu ili iz nekog razloga ne provode puno vremena kod kuće, rado će posaditi višegodišnje biljke, npr. ukrasne trave i grmlje koje ne treba puno pozornosti.

Odlična ideja su vertikalni vrtovi i zidovi pa čak i vrtovi na krovu ukoliko sama konstrukcija to dopušta. Pustite li mašti na volju, biljke možete osim u tegle posaditi i u stare nekorištene posude, drvene gajbe, poduprijeti ih pomoću drvenih ljestava… Ili postaviti na ogradu.

Ako imate više vremena i želje, možete planirati mini-povrtnjak – i ne treba nužno biti uspostavljen u tlu, već u odnedavno modernim drvenim kutijama. S obzirom da u ovom slučaju sami brinete i tretirate povrće, sigurno ćete njime biti i zadovoljniji.

 

Za više inspiracije posjetite www.emmezeta.hr i pretplatite se na naš newsletter!

Prijavite se na besplatni newsletter

kako bi uvijek bili u toku sa najnovijim akcijama i ponudama!