locationsMoja trgovina
user-profile
Moj profil

cart

Održavanje porculanskog posuđa

Objavljeno: 2021-02-26 08:43:26
Kategorija: Blog

Mnogi od nas ustručavaju se kupiti porculansko posuđe zbog „kompliciranog“ održavanja. Usprkos modernim vremenima, povremeno se nađemo u situaciji da moramo neko posuđe oprati ručno kako ga ne bi oštetili. Porculansko posuđe je jedno od takvih materijala, ali neka vas to ne obeshrabruje.

 

Porculan je vrsta keramike koji se izrađuje fuzioniranjem glinenog materijala kao što je kaolin, kvarc i feldspat na iznimno visokim temperaturama. Njegovo rodno mjesto je Kina, a naziv dolazi iz talijanskog jezika (tal. porcellana).  Svojstva porculana su prozračnost, tvrdoća, žilavost, niska propusnost, kemijska  i toplinska otpornost. Šteta ga je čuvati u vitrini i ne koristiti ga.

Porculansko posuđe je najbolje oprati u gumenoj posudi kako bi izbjegli rizik od razbijanja. Ukoliko su ostaci hrane skoreni, natopite posuđe u toploj vodi sa sapunicom. Nakon desetak minuta možete početi s pranjem. Jednostavno uzmite mekanu spužvicu i laganim kružnim pokretima uklonite ostatke hrane s posuđa. Ne čistite silovitim pokretima jer kod porculanskog posuđa to neće biti potrebno. Nakon što ga operete, svakako posušite kuhinjskom krpom.

 

Neku vrstu porculanskog posuđa možete prati u perilici na slabom programu i niskoj temperaturi ako je navedeno na pakiranju.

Ukoliko posjedujete stari porculan, nemojte ga stavljati pod vrelu vodu jer lako može doći do pucanja. U slučaju tvrdokornijih mrlja na starom porculanu, namakanje u sodi bikarboni i vodi bit će sasvim dovoljno.

 

Posuđe od porculana ne trebate koristiti svaki dan. Shvatljivo je da vam se ne da nakon svakog ručka ručno prati tanjure kada ih već možete „pobacati“ u perilicu suđa.

Prijavite se na besplatni newsletter

kako bi uvijek bili u toku sa najnovijim akcijama i ponudama!