locationsMoja trgovina
user-profile
Moj profil

cart

Stol ili klupa - što je bolje za dnevni boravak?

Objavljeno: 2022-04-19 16:11:11
Kategorija: Blog

 

Uređenje dnevnog boravka može biti veliki izazov za mnoge, pogotovo ako istovremeno služi kao dnevni boravak i blagovaonica. Dnevni boravak je mjesto za proslave važnih događaja, blagdana i svakako za opuštanje. Ovdje provodite slobodno vrijeme s obitelji i primate goste. To treba biti praktično uređeno mjesto koje će pružati zadovoljstvo boravka u njemu. Suočeni s izborom, što će biti bolje za vaš dnevni boravak? Pitate li se što će odgovarati modernim interijerima – klupa za dnevni boravak ili klasični stol? U ovom članku ćemo vam reći na što treba paziti pri odabiru idealnog rješenja!

Koja je razlika između klupe i stola?

 

Niska klupa i stol imaju mnogo toga zajedničkog. Koja je razlika između ovog namještaja?

 

Klupa je obično mnogo niža od stola, a njezina visina varira između 43 - 60 cm. Njezina stolna ploča je, u pravilu, uska i duguljasta. Sve su češći, međutim, ovalni ili kvadratni modeli sa širokim vrhom. Klasični modeli često su opremljeni posebnim mehanizmima koji omogućuju podizanje njegove visine. Klupa je vrlo često obogaćena dodatnom policom koja se nalazi ispod stolne ploče. Prisutnost dodatnih polica ili ladica ispod radne površine omogućuje vam pohranu sitnica i dobro će doći u svakom dnevnom boravku. Prije nego što odaberete klupu za dnevni boravak, pažljivo izmjerite unutrašnjost, osobito udaljenost kauča od TV ormarića, tako da se možete slobodno kretati po elegantnim dnevnim sobama.

Stol je veći i viši. Ima visinu najmanje 72 cm. Ovu vrstu namještaja obično karakterizira stolna ploča koja se može produžiti, što je izvrsna opcija, pogotovo kada primate goste.

 

 

Klupe za dnevni boravak u malom stanu

 

U prostranim interijerima, i stolić za kavu i stol bit će dobro rješenje. U takvim dnevnim sobama najčešće se ne morate odlučiti za jedan komad namještaja. Ali što ako imate malo prostora u kući? Idealno rješenje bit će namještaj, kao što su sklopive klupe. To je savršen kompromis, jer zauzimaju malo prostora, po izgledu nalikuju stolićima, a kad imate goste, možete ih pretvoriti u elegantne klupe. Sklopiva klupa omogućuje održavanje funkcionalnosti u dnevnoj sobi. Ako u dnevnoj sobi imate kutnu garnituru, onda će kupnja klupe koja zamjenjuje stolić za kavu biti idealan izbor.

 

Bijele, staklene ili možda sklopive moderne klupe za dnevnu sobu?

 

Klupe za dnevni boravak uklopit će se u interijere uređene u različitim stilovima. Možete odabrati klupu u retro, klasičnom ili skandinavskom stilu. U prostorijama u industrijskom stilu najbolje će se uklopiti kombinacije drva i metala sa pločom u boji hrasta sonoma. Lako ćete pronaći modele poput bijelih klupa za interijer u stilu glamura. Ovdje su vrlo popularne moderne klupe visokog sjaja. Možete pronaći višenamjenski namještaj opremljen donjom policom, koja može poslužiti kao bar, što je praktično rješenje u dnevnoj sobi. Kada tražite, na primjer, elegantan namještaj koji će naglasiti karakter vašeg interijera, odaberite staklene klupe za dnevni boravak.

 

 

Stol u dnevnom boravku – prednosti i nedostaci

 

Nema svaka kuća mjesto za blagovaonicu, pa u takvim slučajevima stol stoji u dnevnoj sobi. Iako je ovo vrlo često rješenje koje ima i prednosti i nedostatke. Stol je univerzalan komad namještaja u kući. Za stolom možete večerati, sjediti s prijateljima, igrati društvene igre, raditi ako je potrebno, a djeca će na njemu napraviti domaću zadaću. Stol u dnevnom boravku pruža veliku udobnost, osobito tijekom zabava ili blagdana, kada vam je potrebno više prostora za obitelj. Nažalost, stol i stolice zauzimaju puno prostora. Ako u svom prostoru stvarno želite imati stol, onda možete dobiti nenamjeran izgled nereda. Srećom, trenutno je asortiman ovog namještaja za dnevnu sobu dostupan u velikom broju vrsta i veličina, što znači da ćete pronaći stolove za blagovanje, stolice kao i odgovarajući namještaj za odmor.

 

Na što treba paziti pri odabiru stola

 

Odabir pravog stola prvenstveno ovisi o vašem ukusu i veličini i vrsti sobe. Važno je tražite li stol za dnevnu sobu, blagovaonicu ili možda želite stol i stolice za kuhinju? Količina prostora koju imate u dnevnom boravku ima vrlo velik utjecaj na izbor, jer je važno koliko prostora imate na raspolaganju. Ova vrsta namještaja također bi trebala biti usklađena s dizajnom interijera. To je vrlo važno kada stol stoji u dnevnoj sobi, na najreprezentativnijem mjestu kuće. Pravilno odabran namještaj omogućit će vam da izgradite pravu atmosferu u stanu te mu može dati specifičan stil.

 

 

Klupa ili stol – što odabrati

 

Sjajno je ako imate dovoljno mjesta u svom domu za funkcionalan stol sa stolicama i klupu ili stolić za kavu. Ali što ako se moraš odlučiti za jednog od njih?

Klupa za dnevni boravak je komad namještaja koji se nesumnjivo vraća u modu. Postavite je uz kutnu garnituru ili kauč, što će vam omogućit da se opustite uz kavu ili knjigu jer može uspješno zamijeniti stol.

Ako imate veliku obitelj ili ako volite sastanke i razgovore za stolom, sklopivi stol ili stol s velikom pločom obavezni su u vašem domu. Tijekom proslave i blagdana lako možete smjestiti sve goste. Na dnevnoj bazi, stolovi za dnevni boravak omogućit će vam da udobno pojedete obrok, da radite ili pružite djeci mjesto za odrađivanje domaće zadaće.

Ako se još uvijek ne možete odlučiti, rješenje može biti klupa, odnosno kombinacija jednog i drugog. Može promijeniti svoju visinu i površinu ovisno o vašim potrebama. Tijekom svečanog obroka može djelovati kao stol, a kad sjednete na kauč - stolić za kavu.

 

Moderni stakleni stolići za kavu

 

Ako ne stol i klupa, možda stolići za kavu? Njegove kompaktne dimenzije čine ga pogodnim za svaki dnevni boravak, čak i uz malu površinu. Trenutno na tržištu postoje različiti oblici, uzorci i boje ovog namještaja. Stolići za dnevni boravak mogu biti kvadratni, okrugli na metalnim ili drvenim nogama. Zahvaljujući bogatoj ponudi, stolić za kavu možete lako uskladiti s interijerima uređenim u bilo kojem stilu. Nesumnjivo, najveća prednost stolića za kavu je mala veličina, tako da ga lako možete uklopiti u interijer. Može se postaviti u sredinu sobe, tik do kauča, pa čak i u kutu zajedno s vašom omiljenom foteljom i svjetiljkom. Male dimenzije stola daju mnogo mogućnosti uređenja, obogaćujući dekor dnevnog boravka. Mali stolić za kavu, koji lako možete premjestiti, cijenit će oni koji brinu o funkcionalnosti namještaja u unutrašnjosti.

 

Za više inspiracije posjetite www.emmezeta.hr i pretplatite se na naš newsletter!

Prijavite se na besplatni newsletter

kako bi uvijek bili u toku sa najnovijim akcijama i ponudama!