locationsMoja trgovina
user-profile
Moj profil

cart

Stol za dnevni boravak - ideje i savjeti za uređenje

Objavljeno: 2021-11-10 12:30:59
Kategorija: Blog

 

Uređenje malog dnevnog boravka pravi je izazov. Postaje problematično čak i za kvalificirane dekoratere interijera, dizajnere i stiliste. Zahtijeva savršen raspored prostora, uzimajući u obzir potrebe vlasnika i uravnoteženu kombinaciju elegancije i funkcionalnosti.

Najveća poteškoća je urediti malu dnevnu sobu sa stolom koji bi mogao primiti nekoliko članova obitelj. Obiteljski stol često je veliki, masivni komad namještaja koji zahtijeva pravu površinu i prostor oko sebe. Kako urediti malu dnevnu sobu sa stolom da s jedne strane daje slobodu korištenja, a s druge strane zauzima što manje prostora? Prijedlozi!

Naši stručnjaci pripremili su nekoliko provjerenih trikova za uređenje dnevnog boravka. Reći će vam kako odabrati pravi namještaj i kako ga planirati da cijeli aranžman dnevne sobe bude elegantan i funkcionalan.

 

Stol u dnevnoj sobi - odaberite pravi oblik

 

Kakav oblik treba imati funkcionalni stol u maloj dnevnoj sobi? Okrugli, ovalni, kvadratni ili pravokutni? Kako odabrati pravi namještaj u dnevnom boravku? Prije nego što započnete pretraživanje, izmjerite prostor gdje će stajati stol i stolice. Ovaj jednostavan postupak omogućit će vam da unaprijed odredite veličinu i oblik namještaja i isplanirati raspored cijelog interijera. Puno toga ovisi o tome kojim prostorom raspolažete i koliko sjedala mora biti za stolom.

Najmanje poteškoća imaju oni koji trebaju mali stol za dvije ili tri osobe. Njihove mogućnosti uređenja su mnogo veće. Mogu se odlučiti za okrugli ili kvadratni stol. Proizvođači nude zaista velik izbor stolova za dnevne boravke u malim i srednjim veličinama, koji će savršeno zadovoljiti potrebe male obitelji.

Problem nastaje kada u mali prostor dnevne sobe morate smjestiti obiteljski stol i stolice za više od četiri osobe. Prilikom uređenja takvog dnevnog boravka, najbolja opcija će biti kvadratni ili pravokutni komad namještaja. Mogu se lako postaviti u blizini zida i proširiti kada je potrebno. Idealno rješenje za takav aranžman bit će ukrasne stolice ili stolice koje će se lako smjestiti ispod stola, bez dodatnog zauzimanja prostora.

 

Uređenje dnevnog boravka sa stolom

Mali dnevni boravak - veliki stol

Ako ste zabrinuti da mali obiteljski stol neće zadovoljiti vaše potrebe, razmislite o odabiru preklopnog komada namještaja. Prema našem mišljenju, ovo je jedna od najboljih mogućnosti za uređenje, kako u pogledu dizajna tako i funkcionalnosti. U sklopljenoj verziji, to je izvrsna alternativa za obitelj, a kada se rasklopi, smjestit će do desetak ljudi.

Svi oni koji sanjaju okrugli stol moraju znati da ga je vrlo teško postaviti u male sobe. Nije pogodan za postavljanje u kutu ili uz zid, nije ni funkcionalno ni elegantno rješenje. Okrugli stol u malom dnevnom boravku najbolje će izgledati u sredini, tako da bolje funkcionira u većim sobama. Međutim, ako ne želite odustati od takvog modela, odaberite onaj preklopni, koji u svakom trenutku možete sklopiti i rasklopiti.  

STRUČNJAK SAVJETUJE

Uređenje dnevnog boravka sa stolom može biti izazov, pogotovo kada imate mali prostor u zgradi. Stavite funkcionalnost interijera na prvo mjesto. Čak i najljepše uređen, ali "pretrpan" prostor neće zadovoljiti udobnost i praktičnost koju daje minimalizam namještaja.

 

Rasklopivi stol - način uređenja male dnevne sobe s blagovaonicom

 

Dnevna soba i blagovaonica u kombinaciji imaju mnogo višenamjenskih rješenja. To je posebno važno kada u vašem stanu ima zaista malo prostora, a dnevna soba mora istovremeno služiti kao gostinjska soba i blagovaonica. U ovom slučaju, nema govora o zasebnom stolu za blagovanje i malom stoliću ispred trosjeda. Idealno rješenje za uređenje malog dnevnog boravka u zgradi može biti sklopiva klupa. Klupe za dnevni boravak vrlo su često napravljene tako da možete podesiti visinu. Tijekom dana mogu zamijeniti stolić za kavu, a kada gosti dođu, dovoljno je podići je malo više, koristeći u potpunosti mogućnosti klupe. Za nekoliko trenutaka možete dobiti veliki stol za blagovanje. Dakle, za uređenje dnevnog boravka, najbolja opcija bit će sklopiva klupa s podesivom visinom.

Također se možete odlučiti za vrlo moderan način uređenja malog dnevnog boravka s blagovaonicom, gdje će kuhinja biti povezana s njom. U kombinaciji dnevnog boravka i kuhinje vrlo je važno pravilno odabrati i urediti namještaj. Ideja za uređenje - stol i stolice mogu formirati granicu između prostora - kuhinje i zone odmora. U ovom slučaju trebalo bi biti dovoljno prostora za sjedenje, ali i dovoljno da se može slobodno kretati između dviju zona.

 

Planirajte preostali namještaj - uređujemo mali dnevni boravak

 

Minimiziranje namještaja u dnevnoj sobi dobro je rješenje ako je prostor sobe vrlo ograničen. Odaberite nekoliko najpraktičnijih komada namještaja, odnosno: komode, ormare, vitrine i police. Postavite ih ispod jednog od zidova ili ih razmjestite u različitim dijelovima dnevnog boravka. Odaberite udobne sofe, fotelje ili kutne garniture. Ovaj raspored pruža obilje prostora za pohranu i istovremeno udobno mjesto za sjedenje. Kada su osnovni elementi uređenja postavljeni na svoja mjesta, razmislite o tome gdje će se najbolje uklopiti.

Pamtite! Treba se odlučiti na minimalizam za uređenje malog dnevnog boravka. Dnevna soba s previše namještaja, pribora i dodataka bit će nefunkcionalan. Za dizajn interijera odaberite samo potrebne elemente.

 

Mala dnevna soba - odakle početi?

 

Koje su mogućnosti uređenja prostorije koja bi trebala biti reprezentativna, ali ima vrlo kompaktne dimenzije? Prije nego što počnemo stvarati određene ideje i uspoređivati aranžmane, trebalo bi obratiti pažnju na tri osnovna pitanja:

· planirani proračun: uređenje nedvojbeno treba prilagoditi raspoloživim sredstvima. O njima ovisi ne samo strogo razuman dizajn dnevnog boravka, već i izbor stila, elemenata opreme, te uređenje zidova i podova.

· funkcionalnost i udobnost: u mali interijer nemoguće je smjestiti ne samo stol, već i bezbroj taburea, sofe i trosjede na razvlačenje i drugi namještaj, jer treba računati na ugodno kretanje između njih tj. mora biti dovoljno prostora

· raspored prostora u sobi: svaka soba u stanu ima ograničen prostor, npr. rasporedom vrata i prozora, pristup sunčevoj svjetlosti itd. Prostor treba planirati tako da se uzme u obzir raspored u unutrašnjosti.

 

Pronađite svoj stil!

 

Mala dnevna soba sa stolom u skandinavskom stilu

U malom dnevnom boravku možemo si priuštiti i uređenje u iznimno popularnom skandinavskom stilu. Čini se da se ovdje sve savršeno uklapa u mali interijer: svijetle boje zidova, nekoliko ukrasa koji bi mogli donijeti kaos u interijer i kvalitetan drveni namještaj. Ovdje ne može nedostajati stol s bijelom pločom i karakteristično postavljen pod kutom.

Kako urediti mali dnevni boravak sa stolom? Cijenjeni minimalizam u uređenju interijera

Kako urediti prostor malog dnevnog boravka u minimalističkom stilu? Brojne inspiracije možete pronaći u blogovima i online vlogovima. Također ovdje bi dobro došlo puno svjetla, a dizajn interijera će biti jednostavan. Njezino središte postat će udoban trosjed i dva mala taburea.

Stol u minimalističkoj dnevnoj sobi

Ovdje je vrlo važan pravilno odabran namještaj za dnevni boravak. Što je sa prostorom za stol? Njegovu ulogu djelomično će preuzeti stolić za kavu. Prostor za jelo bolje je smjestiti u kuhinju nego u sam dnevni boravak, što se čini praktičnijim rješenjem. Eventualno, možete pokušati urediti kutak za blagovanje s malim stolom i dvije stolice, ali to će biti teško.

Glamur malog dnevnog boravka

Dnevna soba također može biti uređena u glamuroznom stilu. Karakteristično za takve prostore je da svaki element privlači pažnju prekrasnim presvlakama ili sjajnim frontama (ormari, regali, ploča stola). Ovo je idealno rješenje kada želimo osvijetliti središte malog stana, a to je dnevna soba.

Što izbjegavati u glamuroznom stilu?

Ovdje je moguće pretjerati s količinom dodataka, a trebalo bi izabrati svijetle zidove. Ovaj stil uklopit će se i u male stanove. Kakvi stolovi će odgovarati dnevnom boravku u stilu glamur? Možete staviti i klasičan i moderan, važno da izgleda veličanstveno.

 

Za više inspiracije posjetite www.emmezeta.hr i pretplatite se na naš newsletter!

Prijavite se na besplatni newsletter

kako bi uvijek bili u toku sa najnovijim akcijama i ponudama!