locationsMoja trgovina
user-profile
Moj profil

cart

Ugradnja kliznog ormara - korak po korak

Objavljeno: 2021-12-22 14:07:22
Kategorija: Blog

 

Klizni ormar je rješenje koje uživa veliki interes dizajnera interijera i samih korisnika. Njegova popularnost uglavnom je posljedica funkcionalnosti, kapaciteta i izvrsne organizacije prostora. Ugradbeni ormar omogućuje vam da uštedite puno zahvaljujući racionalnom korištenju prostora. Sustav klizanja koji se koristi za ugradnju vrata vrlo je praktičan i ekonomičan element namještaja. Zahvaljujući tome, možete si priuštiti ormar čak i u malim i sobama - gdje se klasični ormar ne bi koristio.

Ako želite saznati kako montirati takav ormar vlastitim rukama, pozivamo vas da pročitate naš vodič gdje smo pripremili korak po korak upute za sastavljanje ormara. Predlažemo kada i gdje treba montirati klizni ormar, koji će materijali i alati biti potrebni za izradu ugradbenog ormara.

 

Kada će se uklopiti klizna vrata?

 

Klizni ormari mogu biti spas za sobu s malim prostorom. Oni omogućuju praktičnu organizaciju prostora za pohranu raznih stvari svakodnevne uporabe. Osim toga, oni ne preplavljuju interijer i uklapaju se u različite stilove uređenja. Gdje će najbolje funkcionirati klizna garderoba? Evo nekoliko primjera praktičnog gospodarenja prostorom.

· Ormar se može savršeno uklopiti u dekor malih soba, malih hodnika ili predsoblja, u koje obično ulazimo i izlazimo iz kuće i dočekujemo naše goste. Ugradnjom ugradbenog ormara tamo ćemo uštedjeti puno prostora za nepotrebne vješalice i ormare, a spremanje kaputa i jakni postat će vrlo praktično. Osim toga, ormari za hodnik bez obzira na duljinu i širinu hodnika - uvijek su odlična opcija. Oni omogućuju elegantno skladištenje odjeće, obuće, kišobrana, šešira i šalova.

· U spavaćim sobama. Ormari za spavaću sobu - klizni ormari u spavaćim sobama sve su češći, jer ne može si svatko priuštiti odvajanje zasebne sobe s garderobom. Tada odjeća mora biti u spavaćoj sobi, a ugradnja kliznih ormara izuzetno je korisna u ovom slučaju.

· U kuhinjama s prolazom do dnevnog boravka. Kuhinja i blagovaonica mogu se odvojiti kliznim vratima, zahvaljujući zatvaranju vrata mirisi iz kuhinje neće ući u blagovaonicu. Ugradnja ormara u blagovaonicu omogućit će vam privid prostranijeg interijera.

· U sobama koje koriste osobe s invaliditetom - takvim ljudima je lakše otvoriti namještaj, a štoviše, imaju više slobodnog prostora za manevriranje kolicima.

· U spremnicima i ormarima - to je standard kada je u pitanju položaj ove vrste ormara. Garderoba obično ima jedan ogroman ormar ili mnogo neovisnih polica za smještaj što više odjeće.

 

Kako pripremiti pod korak po korak za ugradnju kliznog ormara

 

U slučaju ugradnje kliznih vrata, ne zaboravite pravilno pripremiti pod i zid kako bi klizanje vrata bilo moguće. Osnovno pitanje je demontirati okvir (ako ga ima) s mjesta gdje će biti otvor za vrata. Nakon demontaže možete žbukati otvor vrata i zapuniti sve šupljine. Što se tiče poda, uvjerite se sami da je izjednačen. To je vrlo važno posebno na takvim mjestima gdje moramo kombinirati dva različite vrste podloga iz različitih prostorija, npr. spoj podnih obloga s pločicama.

Ako je u planu postavljanje kliznog ormara, vrijedno je planirati mjesto za ormar još u završnoj fazi stana kako se vrata ne bi preklapala s utičnicama, prekidačima ili zidnim ogledalima.  

 

Montaža ugradbenog ormara - potrebni alati

 

Da biste pravilno montirali ormar, morate se opremiti pravim alatima i specijaliziranim priborom za montiranje. Dobro je pratiti upute za montažu i sakupiti svoj set na jednom mjestu tako da tijekom rada ne prekidate aktivnosti kako biste potražili pravu opremu. Može se ispostaviti da nemate sličan alat, pa ćete biti prisiljeni iznajmiti ga ili kupiti. Popis potrebne opreme:

· metar

· bušilica - odvijač za drvo,

· vrata s kliznim sustavom,

· libela,

· tiple

· stezaljke,

· kutnik

· vijci

· pila

· čekić

· imbus ključevi.

Zapamtite da se ugradnja kliznih vrata može obaviti na bilo kojoj vrsti zida, bilo da se radi o gips ploči ili cigli. Namještaj se ugrađuje na potpuno isti način.

 

Priprema krila vrata

 

Najprije se morate uvjeriti da vrata odgovaraju dimenzijama otvora predviđenog za ormar. A zatim, na gornji dio vrata zavrnite kotače koji će se pomicati duž vodilica. Zadržat će jednak razmak kako bi ravnomjerno rasporedio težinu na vratima - zahvaljujući tome spriječit ćete savijanje i nepravilno trenje.

 

Montaža vodilica

 

Sljedeća faza je učvršćivanje vodilica. Prvo izmjerite dvostruku duljinu vrata i izrežite vodilice do tih dimenzija. Ravnomjerno zalijepite nosače na vodilicu da bi mogle izdržati težinu krila vrata duž cijele duljine tračnice. Sljedeći korak je polaganje na zid i označavanje mjesta na podu gdje će se nalaziti rupe za montažu. Na samom kraju, koristite libelu za ispitivanje površine - mora biti savršeno ravno. U suprotnom, vaša se vrata možda neće otvarati i zatvarati na pravilan način.

Sljedeći korak je bušenje rupa na mjestima koja ste prethodno označili i postavljanje tipla u njih. Ne zaboravite odabrati kotačiće koji će odgovarati vašoj vrsti zida, npr. Kada su tiple umetnute - možete ih koristiti za pričvršćivanje nosača koji se nalaze na vodilici.

 

Ugradnja vrata

 

Kada ste sigurni da je vaša vodilica čvrsto pričvršćena na zid, možete montirati vrata ormara. Gurnite kotače u vodilicu tako da ih odmaknete od ruba. Potrebno je postaviti stopere koji će držati krilo i spriječiti ispadanje vrata iz vodilica.

 

Ugradnja rešetke

 

Ako želite dodatno voditi brigu o estetskim kvalitetama, možete pokriti vodilice ugradnjom posebnih rešetki. Pokrivat će metalne elemente, a pod odabran u boji može ujediniti ovaj element i uklopiti ga u okoliš da bude potpuno neprimjetan.

Ormar montiran na ovaj način možete obogatiti metalnom šipkom za vješalice, police za odjeću ili metalne košare na izvlačenje. Njihova montaža bit će mnogo brža od ugradnje kliznog ormara velikog formata, a zahvaljujući tim elementima dobit ćete puno prostora za dodatnu odjeću ili pribor.

Nadamo se da će vam naš vodič olakšati ugradnju namještaja, a korištenje ove vrste kliznih ormara pokazat će se savršenim rješenjem za vaš interijer, u mnogim sobama!

 

Za više inspiracije posjetite www.emmezeta.hr i pretplatite se na naš newsletter!

Prijavite se na besplatni newsletter

kako bi uvijek bili u toku sa najnovijim akcijama i ponudama!