locationsMoja trgovina
user-profile
Moj profil

cart

Uređenje sobe za tinejdžera

Objavljeno: 2022-01-04 12:39:19
Kategorija: Blog

 

Uređenje tinejdžerske sobe, mnogim roditeljima može biti pravi izazov. Razlika među generacijama i ukusima ponekad otežava da se dogovorite o ovom pitanju.

Kako planirati obnovu i uređenje interijera kako bi obje strane bile zadovoljne? Na što treba obratiti posebnu pažnju pri odabiru namještaja, tekstila, ukrasa i pribora? O tome vam danas želimo govoriti. Naši stručnjaci prikupili su i pripremili nekoliko dokazanih savjeta koji će vam pomoći pronaći kompromis i urediti savršenu sobu za tinejdžera s kojom ćete oboje biti zadovoljni.

 

Kako urediti sobu za mlade - gdje početi kako odabrati stil interijera i planirati prostor

 

Ovakva soba zahtijeva dobar i promišljen dizajn. Treba uključiti mladu osobu koja će biti njezin vlasnik. Vjerojatno nema ništa gore od nametanja vizije odrasle osobe djetetu. Mlada osoba ima pravo na vlastiti identitet i samo izražavanje. Kada planirate uređenje sobe, sina tinejdžera ili kćeri, sjetite se da ste i vi nekada bili mladi, imali ste vlastiti ukus i strasti koje su vas razlikovale od drugih i svakako ste željeli da vas vaša soba karakterizira. Štoviše, biti vaše utočište mira i sigurnosti iz snova, koje svi mladi ljudi jako trebaju.

Svakom tinejdžeru će se sigurno svidjeti zajednički dizajn interijera. Ono što vam se do sada činilo kao pravi izazov bit će vam odlična zabava i savršena prilika da provedete vrijeme zajedno. Mi odrasli danas imamo mnogo više mogućnosti nego što su naši roditelji imali. Iskoristimo ih da uredimo sobu zajedno s djetetom.

Prije nego što počnete raditi, idite zajedno u nekoliko trgovina namještajem, pogledajte online inspiracije, potražite zanimljiva rješenja na blogovima o dizajnu interijera. To će vam pomoći da odredite smjer stila u kojem će soba biti uređena.

 

Kako obojiti sobu za mlade - biramo boje zidova

 

Opremanje sobe za tinejdžere obično počinje bojanjem. Neka vaše dijete samostalno odabere boju ili barem poslušajte koje mu se nijanse najviše sviđaju. Čak i ako će se izbor tinejdžera razlikovati od vaše mašte i ukusa, pokušajte ga prihvatiti. Ako su boje koje odaberete previše kričave, pokušajte pronaći kompromis. Predložite djetetu boje koje će pružiti sigurnu pozadinu za uređenje i neće prebrzo dosaditi.

Vrlo moderne boje u sobi ove sezone su nježne pastelne, sive, bež ili intenzivne boje prirode kao što su zelena ili plava.

Tinejdžer sanja o crnoj sobi? To nužno ne znači tragediju. Odaberite jedan zid i obojite ga u crno bojom. Za preostale zidove odaberite svijetlu boju koja će donijeti ravnotežu interijeru i učiniti da se soba ne čini malom i zagušljivom.

Ovdje vrijedi spomenuti nevjerojatne mogućnosti koje nude tapete i foto tapete. Oni su izvrsna alternativa klasičnim bojama i čine da dječja soba potpuno promijeni svoj izgled.

Zapamtite, ne postoji ništa gore od nezadovoljnog tinejdžera, pa pokušajte izbor boje za sobu učiniti svojom zajedničkom odlukom. Uostalom, to je privatno utočište tinejdžera, gdje bi se trebao osjećati slobodno i sigurno.

 

Kako opremiti sobu za mlade

 

Namještaj u sobi za mlade mora obavljati mnoge važne zadatke, tako da prvi i najvažniji kriterij za njihov odabir treba biti funkcionalan. Možete se odlučiti za namještaj koji se sastoji od modula ili gotove setove namještaja za mlade koji se obično nazivaju zidne jedinice. Soba za tinejdžera mora imati udoban krevet s spremnikom za posteljinu, stol za učenje i igranje, udobnog i prostranog ormara, kao i komode, regale i police koje će omogućiti praktičan dizajn interijera i skladištenje svih stvari koje vaše dijete ima.

Koji namještaj odabrati za elegantno i funkcionalno uređenje sobe za mlade? Predlažemo da namještaj koji raste s djetetom najbolje funkcionira. Stolovi s podesivom radnom površinom ili kreveti koji se mogu razdvojiti, prilagođavajući njihovu veličinu djetetovoj visini. Važno je naglasiti da su potrebe malog djeteta potpuno različite od potreba tinejdžera. Adolescent će biti sretan da ima dodatni prostor za pohranu svojih sitnica. U tom slučaju su regali s brojnim policama nezamjenjivi i treba ih postaviti u blizini stola. Radni stol može biti ukrašen brojnim organizatorima i kutijama koji će pomoći u održavanju reda i grupiranju školskog pribora.

Problem je uvijek mala dječja soba. Ako u sobu morate smjestiti funkcionalan stol, namještaj i udoban krevet, razmislite o tome koji su elementi potrebni, a kojih se možete odreći. U malom prostoru vrijedi se odlučiti za funkcionalni minimalizam, neka soba ne bude pretrpana i ne ostavlja dojam, čak i manje nego što stvarno jest. Dokazani način optičkog povećanja interijera i dodatnog osvjetljavanja bit će veliko ogledalo.

Zapamtite i da sobu za dječaka treba urediti na malo drugačiji način nego za djevojčicu. Prilikom odabira ukrasa i pribora za namještaj, dobro je naglasiti individualnost djeteta.

Prilikom odabira namještaja, zapamtite da soba tinejdžera odražava njegovu osobnost, pa je pokušajte urediti tako da je vaše dijete zadovoljno i da se dobro osjeća u njoj.

 

Tekstil, ukrasi i dodaci koji će stvoriti atmosferu sobe za tinejdžere

 

Soba za mlade nije samo namještaj, već i tekstil, ukrasi i dodaci koji određuju karakter interijera, zagrijavaju ga i daju mu udobnost. Za uređenje sobe tinejdžera, vrijedi odabrati elemente koji će odražavati njihove strasti i interese. Ako kći voli modu, rado stvara nove stilizacije, sigurno će biti sretna ako u njezinoj sobi postoji udoban ormar s velikim ogledalom. Ostvarenje sna svake tinejdžerice je toaletni stol koji će joj omogućiti svakodnevnu nježnu šminku.

Ukoliko želite ukrasiti sobu za mladog sportaša postavite elemente dekoracije koji će se odnositi na njegovu strast. U sobi za mlade ne može nedostajati elemenata koji razlikuju dijete i čine ga jedinstvenim i neponovljivim. Razmislite o udobnim mekim jastucima koji će unutrašnjosti dati udobnost. Sobu za mlade zagrijat će tepih, koji može postati izvrstan ukras i dekoracija.

Proizvođači namještaja za mlade, kako bi ispunili visoka očekivanja mladih, često dodaju zanimljive i praktične dodatke setovima namještaja koji pomažu u uređenju prostora. Jedan od takvih briljantnih izuma je plutena ploča, koju možete objesiti iznad stola. Većina tinejdžera na takvim pločama vješa fotografije s prijateljima, uspomene s putovanja i sitnice, koje su lijepe uspomene. Kupnja plutene ploče, zasigurno će obradovati dijete i donijeti zanimljiv naglasak u unutrašnjost njegove sobe.

 

Raspored tinejdžerske sobe u potkrovlju

 

Malo drugačije se uređuje soba za mlade u potkrovlju. Ova vrsta interijera zahtijeva stvarno dobru organizaciju i dobar raspored namještaja. Ovaj namještaj mora biti prilagođen veličini sobe i brojnim kosinama. U maloj sobi u potkrovlju modularni namještaj pristajat će mnogo bolje, jer ga možete rasporediti na mjestima s kosinama.

 

Za više inspiracije posjetite www.emmezeta.hr i pretplatite se na naš newsletter!

Prijavite se na besplatni newsletter

kako bi uvijek bili u toku sa najnovijim akcijama i ponudama!