locationsMoja trgovina
user-profile
Moj profil

cart

Vrt na krovu – inovativna i ekološka rješenja

Objavljeno: 2022-03-25 14:34:15
Kategorija: Blog

 

Suvremeni razvoj zemljišta kombinacija je inovativnosti, estetike uređenja i funkcionalnosti. I u slučaju krovnih terasa i uređenja ravnih krovova, vrt na krovu izuzetno je rješenje. Ova zanimljiva rješenja nisu samo divna – zeleni krov je ekološki i omogućuje vam uvođenje zelenila tamo gdje bi to obično bilo nemoguće s tradicionalnim vrtovima.

 

Što je krovni vrt?

 

Krovni vrt je zeleni kompleks s pravilno odabranim i zasađenim biljkama iznimnih svojstava. Povijest krovnih vrtova datira iz antike - najstariji krovni vrtovi smatraju se Semiramidini viseći vrtovi iz šestog stoljeća prije Krista. U šesnaestom stoljeću, u kaštelanskom kompleksu habsburgovaca, na krovovima su se gradili vrtovi, a šezdesetih godina dvadesetog stoljeća vratila se moda za te jedinstvene dizajne. Danas su krovni vrtovi proekološki aranžmani koji sve oduševljavaju svojom inovacijom.

Prednost krovnih vrtova nije samo njihov iznenađujući izgled, već i smanjuje količinu kišnice ispuštene u kanalizacijski sustav. Voda se u velikoj mjeri skuplja, a zatim isparava u atmosferu, stvarajući ugodnu mikroklimu. Povećanje vlažnosti zraka i nakupljanje viška vode u supstratu učinit će aktivnosti na otvorenom ugodnijima - ali i pobrinite se za pravi vrtni namještaj.

 

Vrste vrtova na krovu

 

Krovovi mogu biti ekstenzivni ili intenzivni.

Kod ekstenzivnog krova, zelenilo se sastoji od niskog raslinja i preporučuje se na kosim krovovima ili krovovima terasa koji nisu u stanju održavati deblji sloj podloge.

Kod intenzivnog krova, zahtijeva se mnogo deblji sloj zemlje, zbog čega se o njima razmišlja onda kada planirate obnoviti stambenu zgradu ili izgraditi krov. Visoko intenzivno ozelenjivanje sastoji se od grmlja pa čak i velikih stabala, a nisko intenzivno ozelenjivanje sastoji se od manjih stabala i grmlja, te trava i trajnica.

 

Koje se biljke mogu saditi u krovnim vrtovima?

 

Vrtovi na krovu, ovisno o debljini podloge, mogu se zasaditi raznim biljkama. U iznimno velikim vrtovima, čija je izgradnja planirana izgradnjom zgrade, može postojati i objekt male arhitekture. Vrt se može urediti na cijeloj površini ravnog krova ili na njegovom dijelu, ali obično su to prilično velike površine.

Posađene biljke moraju imati dovoljnu količinu zemlje. Što više supstrata možete staviti, to se mogu zasaditi veće biljke. Na ekstenzivnim krovovima uglavnom su mahovine i lišajevi te niske trave koje ne zahtijevaju debeli sloj podloge. U intenzivnim krovovima debljina podloge može biti i do 200 cm, kako bi mogli posaditi velika stabla i grmlje.

 

Je li na ovaj način moguće urediti krov terase?

 

Zeleni krovovi su dizajnirani i izrađeni uglavnom na ravnim krovovima, ali na taj način možete urediti i krov terase. Krovovi terase trebaju biti čvrsti i moraju izdržati opterećenja podloge i vegetacije, kao i vodu koja se nakuplja u zemlji. Prilikom dizajniranja takvog krova terase obratite pozornost na to koliko debeo može biti sloj zemlje - to će vam jasno pokazati koje ćete biljke moći posaditi.

Krovne terase s vegetacijom zasigurno će se izdvojiti od ostalih pretpostavki. Zanimljiv izgled privući će pozornost, a ljepota zelenila pomoći će zgradi da se uklopi u okolni krajolik. Nije bitno da je krov terase ravan, vrtovi na kosinama također izgledaju dobro.

Bilo bi dobro da je u fazi izgradnje takva zamisao već izvedena. Izgradnja krova terase tada će biti pravilno planirana, a zeleni krov kasnije neće zahtijevati modifikacije krovne konstrukcije.

Krov koji se nalazi nad terasom i vrt na njoj može se graditi bez građevinske dozvole. Što se tiče tehničkih uvjeta, vrijedi upoznati odredbe zakona o gradnji ili se savjetovati sa stručnjakom - dizajnerom.

Intenzivni krovovi mogu se dodatno urediti malom arhitekturom i namještajem. Vrtne ležaljke, vrtne stolice i vrtne garniture ovdje će lijepo pristajati.

 

Vrt na krovu prilikom obnove obiteljskih stambenih zgrada?

 

Krovište terase, jedna od opcija je za uređenje zelenog krova. Zelenim krovom možete ukrasiti i građevinske objekte. Prilikom obnove zgrada, a posebno krova, treba razmisliti o mogućnostima uređenja krovnih vrtova. Dizajn bi trebao biti izrađen prema pravilima tehničkog znanja, stoga, ako niste sigurni u tehničke detalje, potražite pomoć profesionalnih tvrtki i dizajnera.

 

Od čega se sastoji zeleni krov?

 

Bez obzira želite li pokriti cijelu površinu krova ili samo krov terase, vrijedi dobiti predodžbu o tome koji slojevi čine izgradnju zelenog krova. Na podlogu (često od bitumenskih masa ponekad ojačanih mrežom) polažu se parna brana i toplinska izolacija. Ovi slojevi akumuliraju toplinu zimi i štite od pregrijavanja ljeti. Na izolaciju se polažu zaštitne prostirke i drenažne prostirke. To su slojevi hidroizolacijskih površina. Na to se polaže geotekstil koji štiti od prekomjernog rasta korijena biljaka, a na vrh se polaže supstrat - to je razina vegetacijskog sloja.

 

Što je važno pri postavljanju vrtova na krovu?

 

Loše napravljene forme mogu uzrokovati strukturne probleme. Zeleni vrtovi ne preopterećuju krov ako su dobro napravljeni. Pri izgradnji zelenih krovova važan je dobro dizajniran sustav odvodnje vode i stabilnost konstrukcije. Krov nad terasom ili krov nad kućom ne smije biti previše opterećen, jer može ugroziti građevinu.

Važno je pravilno položiti slojeve krova. Moderne zelene površine na krovovima polažu se na suprotan način u odnosu na klasični raspored krovnih slojeva – u slučaju zelenih krovova toplinska izolacija postavlja se na hidroizolaciju. Pazite da materijali na bazi plastike budu visoke kvalitete, tako da krov i njegovi pojedini dijelovi neće biti izloženi oštećenjima. Gornji sloj krovnog filca trebao bi spriječiti prekomjerni rast korijena.

Obratite pozornost na supstrat na kojem će se biljke razvijati. Najbolje će biti mješavine humusa i zemlje mineralnog podrijetla. Velika biljka zahtijeva debeli sloj podloge, pa u skladu s tim planirajte izgradnju ili rekonstrukciju krova.

Bilo da se odlučite za opsežne ili intenzivne krovne vrtove, morate s točnošću planirati kakva će biti odvodnja viška vode - sustav mora biti dobar. Sastoji se od unutarnjih i vanjskih odvoda te krovnih oluka.

 

Kako urediti krovni vrt na zanimljiv način?

 

Da biste napravili krov terase ili obnovili krov zgrade, koristite visokokvalitetne materijale - tada neće biti problema s izradom čvrstog temeljnog premaza za zeleni krov, a prije svega za vegetativni sloj.

Razmislite kakvu debljinu supstrata možete postaviti. Najlakše je napraviti ekstenzivne vrtove gdje debljina supstrata ne prelazi 4-6 cm. Dobro je odlučiti se za biljke posađene u skupinama, to će zgradi dati individualni karakter. Krovne vrtove možete urediti i na krovu obiteljske kuće, terase ili ljetnikovca, kao i nadstrešnica ili sjenica.

 

Za više inspiracije posjetite www.emmezeta.hr i pretplatite se na naš newsletter!

Prijavite se na besplatni newsletter

kako bi uvijek bili u toku sa najnovijim akcijama i ponudama!