locationsMoja trgovina
user-profile
Moj profil

cart

Radni kutak po tvojoj mjeri

Objavljeno: 2020-10-20 12:34:25
Kategorija: Blog

Bilo da se radi o kućnom uredu, uredu na poslu ili školskom radnom kutku korisno je znati odgovarajuće dimenzije namještaja. Jedino tako možemo napraviti pravi i kvalitetan odabir, koji je prilagođen našim potrebama. Stoga ćemo ovdje pisati malo više o ergonomiji!

 

Odaberi adekvatnu stolicu

 

Uredske stolice nisu iste za djecu i odrasle. Kada kupuješ stolicu za sebe lakše ćeš odabrati onu adekvatnu, ako je isprobaš, sjedneš na nju i osjetiš što ti odgovara a što ne. Ali, pravi izazov nastaje kada biraš stolicu za svog mališana. Ergonomija nije ista. Evo osnovnih pravila koje svi moramo znati:

- Svatko tko sjedi na stolici stopalima mora moći dodirnuti pod. Samo tako krvotok pravilno radi i noge nam neće utrnuti.

- Kada sjediš podlaktice i bedra trebaju biti paralelni s podom.

- Naslon stolice je jako bitan, posebno kod donjeg (lumbalnog) dijela kralježnice. Pregledaj donji dio naslona stolice, on treba podržavati i pratiti liniju kralježnice u tom dijelu.

- Dubina sjedišta ovisi o dužini tvojih bedara i daje podršku kralježnici kako bi bilo moguće sjesti uz sam naslon. Zato kada isprobavaš stolicu pomakni se skroz do naslona, da vidiš da li u odnosu na duljinu bedra možeš saviti noge u koljenima.

- Kada ruke postaviš na naslon za ruke, ramena bi trebala biti u prirodnom položaju, nikako povišena ili nadignuta. Također, za djecu, obzirom da su u fazi konstantnog razvoja, nije preporučljivo da imaju naslone za ruke na stolici, jer se tako opuste i kralježnica nije u pravilnom položaju. Zamisli samo koliko puta se zatekneš u situaciji da se nasloniš na jedan od naslona za ruke i u tom položaju provedeš i po sat, dva?

Prava mjera stola

 

Postoje propisani standardi za dimenziju radnog stola. To su obično dvije varijante (DxŠxV) 70x130x78 cm ili 80x150x78 cm. Ovisno o tome za što ga koristiš ovisi i sama dimenzija. Obično su stolovi za crtanje veći, za razliku od stolova koji služe samo za rad na računalu. Danas su najrasprostranjeniji kompjuterski stolovi i njih imamo u više dimenzija, ovisno o tipu računala. Po pravilu za laptop je potreban manji stol, a za stolno računalo veći. Ne isključivo zbog veličine računala, nego zbog monitora u koji gledaš. Stolna računala obično imaju veći monitor i zato je potrebno da udaljenost prilikom gledanja u njega bude veća, a time i veći stol. Za radni stol je dovoljno da imaš mjesta samo za računalo, ali za dijete školskog uzrasta potrebna je veća slobodna površina kako bi ono moglo neometano pisati domaću zadaću i naravno ladičar, da u njega može smjestiti sav pribor i knjige za školu. U manjim prostorijama poput dječje sobe najzgodniji su kutni stolovi, jer se jedan kut stola može iskoristiti kao polica i time štedite na prostoru, a površina za rad je zahvalne veličine.

Pravila kod stolova za rad na računalu su sljedeća:

- Većina takvih stolova ima postolje za monitor. Zato što vrh monitora treba biti u ravni ili ispod tvojih očiju.

- Monitor mora od očiju biti udaljen 50 – 100 cm ovisno o veličini ekrana.

- Nagib monitora treba biti od 10 do 20 stupnjeva, nikako više.

Dobro svjetlo

 

Utjecaj svjetla na rad je veliki, a isto vrijedi i kada je raspoloženje u pitanju. Potrudi se da maksimalno iskoristiš osvjetljenje, ali svakako pokušaj spriječiti bljesak izvora svjetlosti u oči ili u monitor. Zato veliku pažnju obrati na pozicioniranje izvora svjetlosti i samog stola u odnosu na njega. Evo par savjeta:

- Nemoj sjediti leđima prema prozoru, to rezultira odsjajem svjetla u monitor i slabu vidljivost.

- Također, nije dobro niti kada si u poziciji da gledaš točno prema prozoru, jer to dovodi do direktnog bljeska u oči.

- Što se tiče uredskih svjetiljki, potrebno je paziti da visina sjenila bude ispod brade onoga koji radi, kako svjetlost ne bi blještala ravno u oči.

Funkcionalan raspored 

 

Evo par ideja kako organizirati svoj radni kutak:

- Na stolu drži samo ono što upotrebljavaš svakodnevno, a sve ostalo stavi u ladičar i pokušaj organizirati u mini razdjelnicima i spremnicima. Na taj način radna površina je čista, uredna i uvijek spremna za rad.

- Odaberi organizatore u bojama koje voliš, posude za odlaganje olovaka koje inspiriraju, jer pogled na njih ti može dati neku novu ideju.

- Pokušaj raditi uz glazbu. Mnogima je tako lakše jer se opuštaju i onda im je tok misli brži i precizniji, a isto tako uz glazbu ti ništa iz okoline dodatno ne odvlači pažnju, jer ne čuješ ništa osim glazbe.

- Dosta pomaže i ploča na koju možeš zapisivati svoje ideje, aktualne zadatke, podsjetnike za razne stvari, raspored... Tako ćeš lako personalizirati radni kutak, bez nepotrebnih stvari na tvojoj radnoj površini koju koristiš svakodnevno.

Prijavite se na besplatni newsletter

kako bi uvijek bili u toku sa najnovijim akcijama i ponudama!