locationsMoja trgovina
user-profile
Moj profil

cart

Namještaj za sobu za mlade u stilu loft

Objavljeno: 2022-01-12 11:52:30
Kategorija: Blog

 

Kada dijete postane tinejdžer, roditelji se suočavaju s preuređivanjem sobe pune igračaka u elegantan i, prije svega, funkcionalan prostor koji služi kao mjesto za odmor, učenje i kreativnu zabavu. Prilikom provođenja takve metamorfoze trebalo bi uzeti u obzir mišljenje mlade osobe. Pod utjecajem mode, tinejdžeri sve više odlučuju na uređenje spavaće sobe u industrijskom stilu. Kakav je to stil i kako stvoriti interijer koji podsjeća na tvorničku halu? Ispod ćete pronaći pregršt inspiracija.

Mnogi ljudi povezuju stil loft s štednjom i negacijom udobnosti. Međutim, to je samo djelomično točno. Ovaj stil je samo konceptualni okvir, na temelju kojeg se stvaraju potpuno jedinstveni unutarnji aranžmani, uzimajući u obzir individualne potrebe i preferencije. Trenutno najčešće susrećemo stanove završene u mekoj verziji stila loft, koja kombinira umjerenost i jednostavnost postindustrijskih prostora s elementima dekoracije koji stvaraju ugodnu, domaću atmosferu.

 

Spavaće sobe u stilu loft, ili kako?

 

Industrijski stil nastao je 60-ih godina dvadesetog stoljeća u Sjedinjenim Državama, gdje su se proizvodne hale urušile zbog ekonomske krize i počele su se prilagođavati stambenim prostorima i umjetničkim studijima, gdje su se proizvodili jedinstveni namještaj i drugi proizvodi. Popularnost stila loft uglavnom je posljedica njujorške bohemije.

Industrijski stil može imati različita lica, ali dijeli nekoliko zajedničkih karakterističnih značajki:

· Interijerima stiliziranim kao loft dominiraju materijali kao što su beton, opeke i žbuka. Njihovu ozbiljnost razbijaju drveni namještaj i prirodni materijali, prvenstveno koža i lan. Dizajn industrijskog stana također bi trebao uključivati metalne i staklene proizvode.

· Značajka tipična za stil loft je prostranost. To, međutim, ne znači da se sobi može dati industrijski stil samo ako ima veliko područje i visinu. Prostranost u ovom stilu treba shvatiti kao minimalizam, odnosno nedostatak nepotrebnog namještaja i viška ukrasa koji će zatrpati interijer i uzrokovati njegovo optičko smanjenje.

· Postindustrijski karakter daju i hladne, duboke boje, kao što su crna i cigleno crvena, koje se obično kombiniraju s bijelom i različitim nijansama sive. Da bi se u unutrašnjosti oživio pomalo hladan interijer stvoren na ovaj način, dodatno se koriste i druge boje, najčešće zelena i narančasta. Prirodno svjetlo koje ulazi kroz velike prozore također je vrlo važno.

· Industrijski stil također je stvoren namještajem s korpusom od drva i metalnim, crnim lakiranim okvirom. Imaju jednostavne, geometrijske oblike i eventualno staklene ili kožne umetke. Namještaj u stilu loft sve se više reciklira - pravi dragulji mogu se naći na ponudi u antikvarijatu ili na web stranici koja služi kao online razmjena. Kao što možete vidjeti, sam stil loft je jednostavan, ali sigurno ne dosadan - daje puno prostora ljudima koji vole kombinirati minimalizam s izvornim rješenjima, stvarajući potpuno jedinstven i interijer pun individualizma.

 

Kako urediti sobu za mlade u industrijskom stilu?

 

Industrijski stil najčešće se koristi za dizajn interijera u dnevnom boravku, radnoj sobi ili spavaćoj sobi (vidi: radni stolovi, stalci za TV, stolovi i stolice u loft stilu), sve češće možete pronaći čak i kuhinje u stilu lofta. Međutim, ništa ne stoji na putu uređenju sobe tinejdžera na ovaj način. Suprotno izgledu, nije teško, dugotrajno ili vrlo skupo.

 

Zidna obloga - inspiracija

 

Remont u sobi tinejdžera trebalo bi početi od zidova. Alternativa njihovom potpunom bojanju običnom bojom je korištenje crne ploče na jednom zidu, koja će dodati karakter interijeru i omogućiti tinejdžeru da na njega zapiše, na primjer, plan lekcije ili omiljenu rečenicu. Još zanimljivije, iako skuplje rješenje je zidna obloga od betonskih ploča ili stilizirana starinska cigla. Kako bi se malo smanjili troškovi, umjesto toga se možete odlučiti za zidne tapete s uzorkom stare cigle.

 

Krevet ili sofa?

 

U ovom slučaju, veličina sobe je presudna. Najmoderniji su kreveti u stilu, čiji se dizajn temelji na crnom metalnom okviru i drvenom ili tapeciranom uzglavlju, ali u malom prostoru možete uspješno zamijeniti krevet dvosjedom na razvlačenje. Noću će se koristiti za spavanje, a tijekom dana za odmor. Važno je napomenuti da se posteljina može spremiti u dvosjedu na razvlačenje, zahvaljujući čemu održavanje reda u sobi postaje mnogo lakše.

 

Prostor za učenje

 

U sobi za mlade sigurno ne možete nedostajati pristup stolu. Ovisno o dobi djeteta, stolovi u loft stilu mogu kombinirati imitaciju drva s betonom ili imati raznobojne ladice s originalnim ručkama. Tinejdžer provodi puno vremena učeći, tako da za stolom treba postojati udobna stolica s mogućnošću podešavanja visine i nagiba naslona. Ispod stola bolje je postaviti ormarić na kotače, koji u isto vrijeme može djelovati kao prijenosni stol u slučaju potrebe.

 

Prostor za pohranu

 

Soba za mlade trebala bi imati mnogo više prostora za pohranu od dječje sobe. U namještaj treba smjestiti ne samo odjeću, već i udžbenike i bilježnice, kozmetiku, svakodnevne predmete i proizvode povezane s tinejdžerskim strastima. Najbolje rješenje u ovoj situaciji je ulaganje u nekoliko prostranih komada namještaja kao što su ormar, komode i regali loft. Da biste im dodali lakoću, dovoljno je odabrati modele koji imaju noge. Uređenje tinejdžerske sobe znatno će olakšati odabir moderne zidne jedinice - takva gotova kolekcija namještaja pružit će vam povjerenje da će namještaj izgledati dosljedno, a ako je potrebno, uvijek možete kupiti više njegovih elemenata u trgovini.

Mnogi roditelji, umjesto cijelog seta namještaja za tinejdžere, odlučuju se za klizni ormar napravljen po narudžbi. Zauzima cijeli zid, ali je dovoljno prostran da uspješno zamijeni cijeli set namještaja, uključujući velike komode i police.

Spremanje malih predmeta može biti olakšano drvenim škrinjama u stilu vintage i dizajnerskim klupama u loft stilu s praktičnim pretincima za odlaganje.

 

Dekoracije i pribor sobe u stilu potkrovlja

 

Dok dječjom sobom u potkrovlju dominiraju igračke i plišane životinje, spavaća soba u potkrovlju za mlade više je poput spavaće sobe za odrasle. Da bi se stvorila spavaća soba u stilu loft i industrijska atmosfera, dovoljno je objesiti plakate u crnom okviru na zidu, a umjesto zatvorenih regala, staviti vitrine s izloženim figuricama od drva ili metala. S druge strane, police ili saća bit će idealno mjesto za knjige i okvire za fotografije. Kao elegantna rasvjeta, žarulje koje vise na užetu bit će idealne.

Da bi se tinejdžer osjećao dobro u ovom pomalo oštrom okruženju, sve što trebate učiniti je dodati u stil potkrovlja u sobi nekoliko dodataka od tekstila, kao što su šareni ukrasni jastuci, taburei i rolete i tepih s geometrijskim uzorkom. Konačno, nekoliko lončanica i ogledalo koje će optički povećati sobu. Gotovo!

 

Za više inspiracije posjetite www.emmezeta.hr i pretplatite se na naš newsletter!

Prijavite se na besplatni newsletter

kako bi uvijek bili u toku sa najnovijim akcijama i ponudama!